Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Bőrünk és a tisztálkodás

A szebbik nem minden korban sokat tett azért, hogy szépsége sokáig virágozzék. Az ókori egyiptomi hölgyek naponta vettek fürdőt, bőrük üdeségét tej, mézkorpa, viasz- és gyógyiszappakolásokkal óvták. Nem volt ez másképp az ókori Rómában vagy a görögöknél sem, a szépséget a tisztaság, ápolt fogazat, üde lehelet jelentette. Néró császári hitvese, Poppea szamártejben fürdött, hogy bőrének finomságát megőrizze.

A test ápolásának, a nyilvános fürdők kultúrájának a XVI. században elterjedt pestis és az akkoriban gyógyíthatatlan szifilisz vetett véget. A nagy tudású orvosdoktorok a másik végletbe esve óvták a népet a víztől, mely "kiszívja a testből az életerőt, gyöngíti rostjait, elpuhítja a szervezetet". Egy 1782-es etikettkézikönyvben ezt olvashatjuk: "Törölje le reggelente az arcát lenvászonnal, de vízzel ne mossa, mert úgy túlérzékennyé lesz a hideggel és a napsugárzással szemben".

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [1]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A XVIII. században a hölgyek és urak parfümmel leplezték kipárolgó, áporodott testszagukat, a testükön képződő koszrétegről azt tartották, hogy megóvja őket a káros külső hatásoktól. A "fürdőkád" alig volt nagyobb egy tányérnál, s épp csak ujjuk hegyét mártották bele, és az egészségre ártalmas víz helyett e tálkákban is inkább alkohol, bor vagy tej volt. Még XIV. Lajos is abban merítette ki a tisztálkodás fogalmát, hogy reggelente bedörzsölte kezét némi konyakkal. A XIX. század forradalmai nemcsak a szellemi életben hoztak változást, hanem visszaengedték az otthonokba a szappant és a valódi fürdőkádakat is.

Meleg fürdő, hideg zuhany?

A bőr egészsége nagyban függ a kötőszövetek állapotától. Bőrünk rugalmasságát, feszességét csak akkor őrizhetjük meg, ha naponta ápoljuk, aminek alapja a rendszeres tisztálkodás.

A hosszú, ellazító fürdőzést vagy a zuhanyt részesítsük-e előnyben? A zuhanyzás frissít, feszesebbé teszi a kötőszöveteket, felpezsdíti a vérkeringést. A kádfürdő ugyan nyugtat, de ha túl sokáig élvezzük a langyos vízben való lubickolást, elernyeszti a szöveteket, a bőr kiszárad. Legbölcsebb tehát, ha általában zuhanyozunk, néha pedig hangulatunktól függően megengedünk magunknak egy maximum 15 percig tartó kádfürdőzést. A tisztálkodáshoz bőrtápláló hatású szappanokat, tusfürdőket használjunk, az erősen habzó szappanok szárítják a bőrt.

Általában nem szükséges naponta többször zuhanyozni, s az se tartson tovább öt percnél. Kerüljük a túl meleg zuhanyt, sőt aki bírja, hideg vízzel fejezze be a tisztálkodást. Rendkívül frissítő hatású, ha dörzskesztyűt vagy masszírozókefét is használunk. Ügyeljünk arra, hogy a masszírozást a jobb kézen vagy a jobb lábon kezdjük, mindig a szív felé haladva. A testápoló olajaktól a bőr sima, puha lesz, további krémezésre nincs szükség. Zuhanyzás után kenjük be magunkat az olajjal, ezután még egyszer zuhanyozzunk le előbb meleg, majd hideg vízzel. Ha nem használunk olajat, alaposan krémezzük be testünket a tisztálkodás után.

A bőr barátai

A kádfürdő a test és a lélek ápolására, amellett kikapcsolódásra, stresszoldásra szolgál, de a bőr védelme érdekében nem tanácsos hetente kettőnél többször igénybe venni. Kerüljük a túlzottan meleg vizet, mert ennek hatására a zsír és a víz sokkal gyorsabban oldódik bőrünkből. Fokozhatjuk a lelki ellazulást és egészségünknek is jót tesz, ha illóolajokat teszünk a vízbe, de a tengeri só, méz, citrom, tej is bőrünk barátai. Fürdés után mindig használjunk testápolókat, melyeket a még kissé nedves bőrfelületre vigyünk fel.

Ha este veszünk kádfürdőt, és szeretnénk megszabadulni a napi feszültségektől, illóolajos fürdés és testápolás után tekerjünk magunk köré egy puha, kellemes tapintású takarót, és pihenjünk egy darabig. Különösen lazító hatású, ha zenét is hallgatunk a kikapcsolódás alatt. A reggeli fürdő csak akkor frissít, ha hideg zuhannyal fejezzük be a tisztálkodást, így a bőr pórusai összehúzódnak, a vérkeringés felfrissül.

A bőr elhalt, elszarusodott részeit (ezek elsősorban a könyökön, a térden jellemzőek), havonta egyszer bőrradírral kell kezelni. Kádfürdő után dörzsöljük be az elszarusodott részeket citromlével, ami kissé felpuhítja a bőr durva, reszelőssé száradt részeit. Ezután kenjük fel a bőrradírt, majd mosdókefével, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük a felületet, végül alaposan öblítsük le. A habfürdő nem tesz jót a bőrnek, általában erősen lúgos hatású, így szárítja a bőrt. A krém, vagy olajfürdők kíméletesen tisztítanak, és a bőrt is ápolják.

Bőrünk állapota függ az évszaktól (télen a bőr több nedvességet választ ki), a napszaktól (nap közben intenzívebb a verejték- és faggyúmirigyek működése) és általános állapotunktól. A kiegyensúlyozott lelki életet, a rendszeres pihenést, a gondos ápolást, az egészséges táplálkozást bőrünk meghálálja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/health/nice1.htm