Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Miért jó a kivi?

A kivi gyümölcs nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. Lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése is.

Az alábbiakban a gyümölcs tápanyagtartalmát elemezzük, és áttekintjük lehetséges egészségügyi előnyeit.

Egy közepes méretű kivi a következőket tartalmazza:

Kalória: 42

Fehérje: 0,8 gramm

Teljes zsírtartalom: 0,4 gramm

Rost: 2,1 gramm

C-vitamin: 64 milligramm

A-vitamin: 3 mikrogramm

Vas: 0,2 milligramm

Kálium: 252 milligramm

Folát: 17 mikrogramm

A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető.

A kiviben több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával. Több kutatás is kimutatta, hogy a kivihez hasonló növényi élelmiszerek az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkentik. A bőr támasztórendszere, a kollagén, egyik legfontosabb tápanyaga a C-vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetünkben, és megakadályozza a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodások kialakulását, kisimítja a ráncokat, és javítja a bőr általános textúráját. A kutatások szerint a kivi fogyasztása alvászavarban szenvedő felnőttek esetében javítja az elalvást, az alvás időtartamát és hatékonyságát.

A kivi rost és káliumtartalma segíti a szív egészségét. A legfontosabb étrendi változás, amit a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében tehetünk az, hogy csökkentjük nátriumbevitelünket, és növeljük a káliumbevitelünket. A kivi magas káliumtartalma ellensúlyozza a nátrium káros hatásait a szervezetünkben. Számos kutatás bizonyítja, hogy a kivi enyhe hashajtó hatással rendelkezik, ezért a székrekedéstől szenvedő idős betegek étrendkiegészítőként is fogyaszthatják.

A szívbetegeknek leggyakrabban felírt béta-blokkoló gyógyszerek megemelhetik a vér káliumszintjét. Éppen ezért béta-blokkoló szedése alatt csak mértékkel szabad magas káliumtartalmú élelmiszereket, például banánt fogyasztani. Ha valakinek nem tökéletes a veseműködése, a túl nagy mennyiségű kálium fogyasztása káros következményekkel járhat számára. Ha a vese nem tudja eltávolítani a felesleges káliumot a vérből, ez akár végzetes is lehet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/kivi-elonye