Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Ezt nem gondolta volna a csokiról!

A Louisianai Állami Egyetem munkatársai szerint az étcsokoládé kakaótartalmát a bélbaktériumok egy vérnyomáscsökkentő hatású természetes szerré alakítják.

A Louisianai Állami Egyetem munkatársai szerint az étcsokoládé kakaótartalmát a bélbaktériumok egy vérnyomáscsökkentő hatású természetes szerré alakítják.

Régóta ismert, hogy a fekete csokoládé csökkenti a vérnyomást. Most Maria Moore és munkatársai azt is elárulják hogyan: az olyan mikróbák, mint a Bifidobacterium, vagy a Lactobacillus emésztik a kakaót, és az anyagcsere kapcsán egy gyulladáscsökkentő anyagok szabadul fel. Ezek azután a keringésbe kerülve óvják a szív- és érrendszer állapotát. Azonban léteznek rossz hatású mikróbák is, például az Escherichia coli, vagy a Clostridium fajok, melyek inkább serkentik a gyulladásos folyamatokat, és hasmenést, vagy székrekedést okoznak.

A kutatók háromféle kakaópor hatását tesztelték. Ismert, hogy a kakaó gazdag az olyan polifenol típusú gyulladáscsillapító összetevőkben, mint a katechin és az epikatechin, melyek viszonylag kevésbé emésztődnek el a béltraktusban. Azonban a kedvező baktériumok ezeket képesek a béltraktusban prezentálni a humán szervezet számára. A hatás jóval kifejezettebb az étcsokoládénál, mint a tejcsokoládénál, ugyanis előbbinek jóval magasabb a kakaótartalma. Felmerült azonban az is, hogy az előnyöket probiotikumokkal, tehát a bélflóra szaporodásának serkentésével lehetne fokozni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/csoki-uj-elony