A nullás pH-érték erősen savas, a hetes semleges, a tizennégyes pedig erősen bázisos (más szóval lúgos). Szervezetünk képes védekezni az erős szélsőségek kialakulása ellen, de ha valaki hosszú éveken át helytelenül táplálkozik, a védekező rendszere és kiválasztó szervei egyre kevésbé látják el feladatukat, ezért a szervezet erősen savas, ritkább esetben erősen bázisos lehet.
A vegyes táplálkozásnak többnyire erősen savképző hatása van, étkezésünknek pedig inkább némi bázisos túlsúlyt kellene mutatnia. A bázistúltengés (alkalózis) rendkívül ritka jelenség, elsősorban szigorú vegetáriánusoknál fordul elő.
-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------
Legyen lapos a hasa!
A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.
Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A túlzottan savképző étrend hatásai
A túlzottan savképző étrend hatásai:
• a víz felgyülemlik a lábakban,
• nagyobb eséllyel alakulnak ki szív- és keringési megbetegedések,
• a gondolkodás lassulása,
• gyomorfájás, gyomorfekély, emésztési panaszok,
• ízületi gyulladás, csontritkulás.
Hogyan állapíthatjuk meg a „túlsavasodás” tényét? Vegyük alaposan szemügyre bőrünket! Ha azt látjuk, hogy cellulitiszre hajlamos, a pórusok különösen az arcon durvák, mitesszerek és hasonló bőrproblémák jelentkeznek, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk egyensúlya eltolódott a túlzottan savas állapot felé. Az egészséges bőr színe enyhén rózsás, a túlsavasodás még a bőr színét is megváltoztatja: lehet fakó vagy vörös, szürke, sárgás, enyhén zöldes. Ha szétnézünk környezetünkben, magunk is láthatjuk, mennyire sokan szenvednek a túlsavasodástól. A bőr alatti kötőszövetekben felgyülemlett savak keményedésekhez vagy ráncos, löttyedt bőrhöz vezetnek.
Savképző ételek
• hús, szárnyas, hal, tojás, tej, tejtermékek,
• cukor és mindenféle édesség,
• gabonák,
• diófélék, hüvelyesek, spenót,
• ecet, gyümölcsecet, éretlen citrom,
• paradicsom, eper.
Bázisképző élelmiszerek
• burgonya és egyéb gyökerek, szinte minden zöldségféle,
• csaknem minden érett állapotban szüretelt gyümölcs,
• tejsavas erjesztésű (kovászos) zöldség,
• nyers tej, hőkezeletlen tejszín,
• olajbogyó, kókuszdió, a „tenger gyümölcsei”,
• tea, kávé. (A kávé és a tea ugyan savas hatású ital önmagában, de a szervezet bázisosan emészti meg, ezért soroljuk a bázisképző élelmiszerekhez.)
A túlsavasodás nem mindig küszöbölhető ki kizárólag egészséges étkezéssel és több mozgással. Sav-bázis háztartásunk kiegyensúlyozása érdekében érdemes bázikus hatású szerves porkeveréket alkalmazni.