Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A száraz bőr ápolása télen

Az év hidegebbik felében bőrünk másfajta megpróbáltatásoknak van kitéve, mint a forró napsütésben. A száraz bőrűek számára a hidegebb hónapok nagyobb megpróbáltatást jelentenek, mivel az ilyen típusú bőrt jobban megviseli a kinti hideg és benti, többnyire nagyon száraz levegő gyakori váltakozása.

Testápoló, olajok

Ilyenkor a könnyű nappali hidratáló krémeket felváltják a zsírosabb, nagyobb hatásfokkal rendelkezők, attól függően, hogy kit mennyire érint ez a probléma. Akinek az egész testén jelentkeznek a viszketéssel, bőrfeszüléssel járó tünetek, váltson kifejezetten száraz bőrűeknek gyártott testápolóra, de hasznos lehet a fürdővízbe csepegtetett, vagy zuhanyozás után a még vizes bőrre kent babaolaj, vagy mandulaolaj is. Viszont ne felejtsük el, hogy napi egyszeri zuhanyozás bőven elegendő, mert a víz, különösen a klóros víz nagyon ki tudja szárítani a bőrt.

Az elhalt hámrétegtől test- és arcradírok segítségével tudunk megszabadulni, bőrünk érzékenységétől és a termék típusától függ, hogy naponta vagy hetente alkalmazzuk-e őket. A legolcsóbb testradír a tej és tengeri só keveréke, amely remekül eltávolítja az elhalt hámsejteket.

A fürdéskor használt habfürdők a bőr természetes zsírtartalmának akár 20%-át is kioldhatják, ezért ha alkalmanként a kádban való elnyújtózást választjuk a zuhanyozás helyett, érdemes gyógynövényekkel, illóolajokkal kényeztetni magunkat; ez nem csak a bőrünknek, hanem a közérzetünknek is jót tesz.

_______________________________ajánló____________________________

 Visszajöhet az ősz haj eredeti színe?

 

Csodálatos, hol tart ma a tudomány! Egy természetes hatóanyag a haj keratinjával kapcsolatba lépve újraéleszti a haj eredeti színét. Klinikailag tesztelt termék.

Ilyen egyszerű használni>>> [0]____________________________________________________________________

 

Frissítő, vérkeringést serkentő például a kakukkfűfürdő, gyulladáscsökkentő és nyugtató a kamilla. A rozmaring a hamar "öregedő" száraz bőr kezelésében jelentős szerepet játszik, megújulásra ösztönözve a sejteket, enyhítve a ráncosodást. Belsőleg alkalmazva (tea) közvetlenül fejti ki vérkeringés-fokozó, értágító, serkentő, melegítő hatását.

A hideg, a fűtés, valamint a házimunka nagyon megviseli kezünket, sőt körmünket is, ezért kenjük gyakrabban, naponta többször is kézvédő krémmel. A bőr szárazsága olykor a fejbőrre, a hajra is kiterjed, ez esetben nem ajánlott a dauer, a festés és a hajvasaló használata. A hajszárító sem a legoptimálisabb megoldás, ha tehetjük, várjuk meg, míg a meleg szobában magától megszárad a hajunk. Ha nagyon száraz a fejbőrünk, akkor hajmosás előtt masszírozzuk át meleg mandulaolajba mártott ujjainkkal.

Mozgás

A száraz bőr vérkeringési problémákra is utalhat, melynek legfőbb ellenszere a mozgás. Nincs az a krém, amely olyan hatást érne el arcbőrünk rugalmasságát illetően, mint egy 20-30 perces kocogás. A rendszeres szaunázástól bőrünk rugalmas és szép lesz, mert közben a hámréteg kicserélődik, és a gyűrődések kisimulnak.

A téli sportok során, különösen a hegyekben, síeléskor a nap, a szél és a hideg viszont nagyon kiszáríthatják a bőrt, használjunk ezért zsíros hidratálókrémet, amely fényvédő összetevőt is tartalmaz. Fontos az ajkak hidratálása is, az ajakvédő balzsam használata, persze nem csak a hegyekben. Akinek gyakran cserepes, repedezett az ajka, esténként gyengéden masszírozza át fogkefével, majd kenje be balzsammal vagy mézzel.

Mit együnk?

Télen különösen nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy bőrünk állapota csak részben függ attól, hogy mit kenünk rá. Ételünk legyen változatos és tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Együnk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, naponta fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt. A téli hónapokban sokat jelenthetnek a tápláló, friss alapanyagból készült, melegítő levesek, könnyen hozzáférhető és jelentős vitamintartalma van a savanyú káposztának, a céklának és a sütőtöknek.

A napi optimális folyadékbevitelről ilyenkor se feledkezünk meg, reggel igyunk frissen préselt sárgarépa, alma és narancslevet, napközben ásványvizet, vagy gyógyteákat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/health/szarazbor3.htm