Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A pattanások új kezelési módjai

Az akné egyelőre gyógyíthatatlan betegségnek számít, ám a gyakori tinédzserkori probléma kezelésére számos új terápiás lehetőség létezik – hívják fel rá a figyelmet a bőrgyógyászok.

Manapság már sokkal kedvezőbb a helyzet, mivel rengeteg lehetőség áll rendelkezésre az akné kezelésére” – fogalmazott Dr. Sarah Taylor, a Wake Forest Baptista Orvosi Központ szakértője. „A vényköteles készítmények világa igencsak megváltozott az elmúlt évtizedben. Sokkal hatékonyabb fegyvereink vannak már a különböző aknétípusok kezelésére” – nyilatkozta Dr. Taylor az intézmény sajtóközleményében. A hámréteg minden pórusa tartalmaz egy mirigyet, amely olajos anyagot, úgynevezett faggyút termel. Amennyiben ebből túl sok keletkezik, a pórus eltömődhet, s ennek folyományaként piszok, baktériumok és elhalt hámsejtek halmozódhatnak fel benne. A folyamat végén pattanások, mitesszerek és más bőrhibák jelenhetnek meg a felszínen. Akné bárkinél jelentkezhet – férfiaknál és nőknél is, bőrszíntől függetlenül. Noha gyakran tinédzserkori problémaként tekintenek rá, felnőtteknél ugyancsak előfordulhat. Becslések szerint tízből nyolc ember élete során valamikor megtapasztalja a problémát.

A hormonális változások is szerepet játszhatnak a kialakulásában, ami segíthet megmagyarázni, miért olyan gyakori a várandósság alatti akné. A bőrproblémára genetikai tényezők szintén hatással vannak. Bár többféle hatékony kezelési mód is létezik, a szakértők figyelmeztetnek, hogy időbe telhet a javulás észlelése. „A recept nélkül kapható készítmények sokszor hatásosak. De nem számít, mit mondanak a tévéreklámok, általában hat-nyolc hét szükséges a javuláshoz” – fogalmazott Dr. William Huang, aki ugyancsak a Wake Forest Központ munkatársa.

A súlyos akné kezelése kémiai hámlasztással, mikrodermabrázióval és lézeres technológiával is történhet. Ettől azok a páciensek is enyhülést várhatnak, akiknek lelki problémát okoz az állapotuk.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/pattanas-uj-kezeles