Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Két ital, amely harmadával csökkentheti a petefészekrák kockázatát

A flavonoidban gazdagon táplálkozó nőknél lényegesen alacsonyabb a petefészekrák kialakulásának veszélye – derült ki University of East Anglia harmincéves vizsgálatából, amelynek alapján a fekete tea és a narancslé is hatékony fegyver a megelőzésben.

A petefészekrákot „csendes gyilkosnak” is szokás nevezni, mert mire tüneteket produkál, gyakran már túl késő a gyógyuláshoz. A brit University of East Anglia szakértői 171 940 nőt, 25 és 55 év közöttieket kísértek figyelemmel több mint három évtizeden keresztül.

Bebizonyosodott, hogy a sok flavonoidot – például teát, vörösbort, almát és citrusfélét – fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb ezen tumorfajta kockázata.

A rizikó 31 százalékos visszaszorulást mutatott a teakedvelőknél, valamint 21 százalékosat azoknál, akik gyakran itták citrusfélék levét, főleg narancsét – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban.

 

„A flavonoidok fő forrása a tea, a citrusfélék, valamint azoknak a leve. Ezek készen várják, hogy beépítsük őket az étrendünkbe. Így már egyszerű életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a petefészekrák veszélye” – fogalmazott a kutatást vezető Aedin Cassidy, a Norwich Medical School professzora.

 

A flavonoidok védőszerepét több tényezőnek tulajdonítják, köztük annak, hogy javítja a vérerek átjárhatóságát, továbbá megelőzi a gyulladást. „Noha a petefészekrák okai és rizikófaktorai összetettek, az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozással kombinált rendszeres testmozgás valóban csökkentheti a kockázatot” – tette hozzá Dr. Simon Newman, a Target Ovarian Cancer szervezet szakértője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/petfeszek-tea-narancs