Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A csípős étel a férfiasság próbája?

Mindenkinek ismerős a kép: a férfiak az asztalnál azzal próbálják bizonyítani férfiasságukat, hogy megeszik a kezük ügyébe eső legcsípősebb paprikát.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a férfiassági rítus valójában egy tudományos tényen alapul, mert a legújabb kutatás azt mutatja, hogy csak az igazi férfiak választják a legfűszeresebb ételeket. A francia Grenoble Egyetem pszichológusai kimutatták, hogy a csípős ételeket kedvelő férfiak általában magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek. A tesztoszteron hormon kalandvágyóbbá, agresszívabbá és szexuálisan aktívabbá teszi a férfiakat. A hormon legmagasabb szintjével rendelkezők általában az alfa hímek, vagyis a domináns férfiak a társaságban. A kutatók most azt állítják, hogy a csípős curry és paprika fogyasztásával a férfiak valószínűleg meg is növelhetik a hormonszintjüket, mivel patkányokban kimutatták, hogy a chili paprika fokozza a tesztoszteronszintet.

A kutatást vezető Laurent Begue professzor így nyilatkozott: „Egyenes arányosságot mutattunk ki a nyál tesztoszteron koncentrációja és a csípős szósz mennyisége között, amelyet kísérletben részt vevő férfiak önként és spontán módon elfogyasztottak egy másik férfi társaságában.” A Physiology and Behavior szaklapban közzétett kutatásban 114 tizennyolc és negyvennégy év közötti férfi vett részt, akik először nyilatkoztak arról, mennyire szeretik a csípős ételeket, majd a kutatók megmérték a tesztoszteronszintjüket. A résztvevők ezután Tabasco csípős szósszal és sóval ízesítettek maguknak egy adag burgonyapürét, és értékelték a fogás fűszerességét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak általában több csípős szószt tettek a burgonyájukra, míg a sóval kapcsolatban nem mutattak ki ilyen összefüggést. Begue professzor elmondta, elképzelhető, hogy a magasabb tesztoszteronszint arra készteti a férfiakat, hogy keressék az izgalmakat, és a csípősebb ételek fogyasztásával nagyobb kockázatot vállaljanak. Patkányokon korábban végzett kísérletek azt mutatták, hogy a chili paprika fogyasztása növelheti is a tesztoszteron szintjét, különösen akkor, ha az állatok étrendjében rendszeresen előfordult kamaszkorukban a kapszaicin. A szakértő szerint azonban további kutatásokkal kell bizonyítani, hogy ez az összefüggés az emberek esetében is helytálló-e.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/tesztoszteron-paprikaban