Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Az aszpirin gátolja a gyomorrák kialakulását

A rendszeresen szedett aszpirin mintegy 20 százalékkal csökkenti a gyomor-bélrendszeri rákok kialakulásának kockázatát – állítja Yin Cao és Harvard Egyetem munkatársai.

Cao mindazonáltal nem gondolja, hogy az embereknek megelőzés céljából tömegesen kellene szedniük a szert, ugyanis még alaposan fel kell térképezni a várható előnyöket és kockázatot. Az aszpirin alkalmazásának ismert szövődménye a gyomorvérzés, mely akár fatális mértékű is lehet. Az Amerikai Rákkutató Társaság Kongresszusán bemutatott vizsgálat két korábbi felmérés adatai elemezte, összesen 82 600 hölgy és 47 605 úr bevonásával, akiknél a daganatos kockázat növelő faktorok mellett az aszpirinhasználati szokásokat is regisztrálták.

A 32 éves utánkövetési időszakban 20 400 nőnél és 7 570 férfinál alakult ki rosszindulatú daganat (a férfiaknál a prosztatarákos eseteket kizárták). Az elemzés rávilágított, hogy a napi kétszeri, vagy több alkalommal szedett 325 milligrammnyi aszpirin csökkenti a rákos kockázatot, főként az emésztőrendszeri (nyelőcső, gyomor, vastagbél) tumorok esetén. Az aszpirint megelőzési célzattal alkalmazzák szív- és érrendszeri betegek kezelésében, ugyanis gátolja a vérrögösödés, így az érelzáródás miatti szövetelhalás kialakulását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/aszpirin-rakkockazat