Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Az alvás sikeresebbé tesz

A jó alvás miatti fokozott koncentrálóképesség mind a munkában, mind pedig a magánéletben hasznos – derül ki a Stockholmi Egyetem egyik friss doktori disszertációjából, amely az alváshiány következményeivel foglalkozik.

Az alváshiányban szenvedők fáradtabbnak, illetve kevésbé egészségesnek és kevésbé vonzónak érzik magukat. Az emberek viszont kevésbé szívesen töltenek időt kimerültnek látszó társaikkal, ami gátolhatja az érintetteket a munkakeresésben. „Rengeteg kutatás szól az alváshiány egyénre gyakorolt negatív hatásáról, ám annál kevesebb a külső környezet reakciójáról a fáradtságra. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a fáradtnak tűnők hátrányos megkülönböztetésben részesülnek-e” – fejtette ki Tina Sundelin professzor.

Négy különböző kísérlet során képeket mutattak a résztvevőknek, amelyek különböző alvásmennyiség utáni állapotban ábrázoltak embereket. A vonzerő, az egészség, a megbízhatóság, a vezetői készségek és az alkalmazhatóság mellett rögzítették azt is, hogy ki mennyi időt akart a fotón látható személyekkel tölteni. Bebizonyosodott, hogy a fáradtnak tűnő arcok kevesebb pontot kaptak. „Bár tudjuk, milyen fontos az alvás, sokan közülünk inkább munkára, tévénézésre vagy internetezésre szánják az időt. Reméljük, hogy az eredmények hallatán megváltozik az emberek fontossági sorrendje” – összegezte Sundelin.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/sikeresebb-alvas