Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Az éttermi menü egészségtelenebb lehet, mint az olcsó sarki büfé

Az éttermi menü elvileg több vitamint, káliumot és omega-3 zsírsavat tartalmaz, viszont napi 412 milligramm plusz nátriummal és 200 extra kalóriával terheli a szervezetet – derül ki egy friss kutatásból.

A szerzők állítása szerint ez a só- és a koleszterinmennyiség miatt pont olyan hátrányosan hat az egészségre, mint a legolcsóbb hamburgerek. A vizsgálat során az otthon készített ételsorok bizonyultak a legszerencsésebbnek, hiszen napi 200 kalóriával kevesebbet jelentettek. Az egyesült államokbeli Illinois-i Egyetem munkatársai 18 098 amerikai felnőttet vettek górcső alá Ruopeng An vezetésével, és a US National Health and Nutrition Examination Survey kutatás nyolc év alatt gyűjtött statisztikai adatait használták fel.

Bebizonyosodott, hogy bár az éttermi menük vitamin-, kálium- és omega-3 bevitel szempontjából egészségesebbek a gyorsételeknél, az előbbit választók annál is több sót és zsírt vihetnek be a szervezetükbe. „A teljes menüt kínáló éttermekben evők lényegesen több koleszterint vettek magukhoz napi szinten, mint az otthon falatozók. Ez a napi 58 milligrammos többlet az ajánlott maximum napi bevitel ötöde” – magyarázta An. A gyorséttermek rajongói csak napi 10 milligrammnyival ettek több koleszterint az otthoniakhoz képest.

Az étteremben evők 3,49 grammal több telített zsírsavat vettek magukhoz, míg a gyorsételek híveinél a többlet 2,46 gramm volt. An professzor hozzátette, hogy naponta legfeljebb 13 gramm telített zsírsav elfogyasztása ajánlott. A gyorséttermek napi 300 milligramm extra nátriumot jelentettek, míg a klasszikus éttermek 412-t. „A sóbevitel még inkább aggasztó, mivel a lakosság által elfogyasztott mennyiség így is jóval határérték fölötti, ami növeli a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázatát is” – összegezte a szakember.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/ettermek-versus-bufek