Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Kamaszkorban is tehetünk a pattanások ellen!

A pattanás nemcsak kellemetlen szépséghiba, hanem egyéb következményei is lehetnek: önértékelési zavarokat okozhatnak, ráadásul kezeletlenül vagy rosszul kezelve maradandó hegeket hagyhatnak maguk után. A Schüssler-féle ásványi sók ebben is segíthetnek: a megfelelő só alkalmazásával tehetünk a mitesszerek, pattanások kialakulása ellen.

A köztudatban máig él néhány tévhit a pattanások kialakulásának okával kapcsolatban, és ezek nem könnyítik meg az érintettek helyzetét. Sokan hiszik például, hogy a pattanásos bőr az ápolatlanság jele, vagy, hogy a nem megfelelő, fűszeres, zsíros táplálkozás, a sok édesség nassolása, csoki, kakaó fogyasztása áll a hátterében. Valójában az aknékat nem ilyen okok, hanem a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működése illetve azok elzáródása váltja ki. A folyamat tehát a mitesszer, vagyis a szürke vagy fekete szarucsap kialakulásával kezdődik, amely elzárja a szőrtüsző illetve a faggyúmirigy nyílását. A mögötte pangó váladékban felszaporodó baktériumok indítják el a gyulladásos folyamatot. Aknék elsősorban az arcon, vállon, felsőkaron, mellkason, háton, fartájékon alakulnak ki, ahol a legsűrűbben vannak a szőrtüszőnyílások és a faggyúmirigyek. A pattanásokat házilag nyomkodni nem szabad, ezzel ugyanis további sebeket, maradandó hegeket okozhatunk. A mitesszerek szakszerű eltávolítását, az arctisztítást ajánlatosabb alkalmanként szakemberre, gyógykozmetikusra bízni. Ugyanakkor a gondos arcápolás, a pattanások helyi, külső kezelése mellett tenni kell az aknés bőr hátterében lévő belső okok, így a szervezet ásványi só háztartásának felborulása ellen is. Ebben segíthetnek a Schüssler-féle ásványi sók: a megfelelő só alkalmazásával helyreállítható az ásványi anyagok optimális egyensúlya.

Három Schüssler-féle só is hatékony a pattanások kezelésében

Az egyes ásványi anyagok hiánya jellegzetes arcdiagnosztikai tüneteket okoz arcunkon, amelynek megfelelően egyéni kezelési móddal támogathatjuk a mitesszerek, aknék elleni küzdelmet.

A Natrium phosphoricum (Nr.9) ásványi só hiányában arcunkon lemosható zsíros fénylés, mitesszerek, pattanások jelennek meg, illetve gyakori kísérő általános panaszok a gyomorégés, a reflux, a levertség és a kimerültség. A prevenció és szépség sójaként ismert Silicea (Nr.11) hiányában arcbőrünk veszít rugalmasságából, gyakori a hajhullás és a töredezett hajvégek megjelenése, de még ennél is látványosabb tünet a lemezesen töredező körmök kialakulása. Elhúzódó gennyes folyamatok pl. gennyes pattanások esetén támogatja a fehérvérsejtek működését, illetve hámregeneráló szereppel bír.

A Ferrum phosphoricum (Nr.3) a gyulladások első stádiumának sója, melynek hiányában gyakoriak a kivörösödött pattanások, a vasvörösség, illetve nem ritka a kékesfekete elszíneződés az orrgyök belső felszínéről kiindulóan.

Hogyan alkalmazzuk a Schüssler-féle sókat tinédzserkorban?

A Schüssler-sók adagolásánál figyelembe kell vennünk néhány alapvető szabályt a potenciákra vonatkozóan, így egyszerűen tudunk akár háromféle sót is szedni egy időben.

Terápiás ajánlás mitesszerek, pattanások esetén:

Szokásos adagolási mód a napi adag szájban történő elszopogatása, ez azonban napközben, iskolás gyermeknél nem mindig kivitelezhető. Ilyenkor segít, ha a napi adagot 0.5 l buborékmentes vízben feloldjuk.

1.

nap Nr.9. Natrium phosphoricum D6 Szokásos adagolás: 3x1 tabletta /nap, (0.5 l buborékmentes vízben feloldva, napközben elkortyolgatva)

2.

nap Nr.11 Silicea D12 és Nr.3 Ferrum phosphoricum D12 Szokásos adagolás: 3x1 tabletta /nap ( 0.5 l buborékmentes vízben feloldva, napközben elkortyolgatva)



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/mitesszerellen