Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Egészségesebbek a dolgozó anyák

A gyereknevelés és a munka egészségessé tesz – állítják angol tudósok. A University College London munkatársai szerint azok az anyák, akik a gyermeknevelés mellett dolgoznak is, sokkal inkább lesznek hosszú távon egészségesek, és kisebb eséllyel válnak túlsúlyossá, mint azok a nők, akik tovább maradnak otthon gyermekeikkel.

A fenti megállapításra 1200, 26 és 54 év közötti nő kérdőíves vizsgálatával jutottak a kutatók. A kérdések a nők családi állapotára, családi és munkakörülményeikre vonatkoztak, és a vizsgálat során rendszeres időközönként felmérték az általános egészségügyi állapotukat. Az eredmények alapján a hosszú távon otthon lévő anyákat érinti leginkább az elhízás: 38%-uk volt túlsúlyos, szemben a dolgozó anyák 23%-ával.

A kutatók szerint a szociális szerepek és a nők egészségének összefüggése meglehetősen következetesen mutat rá arra, hogy a többféle szerepet betöltő nők inkább egészségesebb, mint azok, akiknek életük során kevesebb színtéren kell helytállniuk. A kutatást vezető Dr. Anne McMunn szerint a jó egészségi állapot valószínűsíthetően inkább a többféle szereppel való foglalkozás eredménye, mint az oka.

A mostani eredmények jó hírt jelenthetnek azoknak a dolgozó anyáknak, akik meg vannak arról győződve, hogy hektikus életmódjuk negatívan hat az egészségükre.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/psyc/anyasag_munka.htm