Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Ha finom, akkor hízlal is?

A legtöbb ember úgy véli, hogy a jóízű ételek hizlalnak a leginkább. A Monell Center kutatói szerint ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a kívánatos íz nem vezet önmagában fokozott súlygyarapodáshoz.

„Az ízeknek az ételek kiválasztásban meghatározó a szerepük, nem pedig a mennyiségében.” – jegyzi meg a tanulmány vezető szerzője, Dr. Michael Tordoff. Egereken végzett kísérletükben a céljuk annak megítélése volt, hogy vajon az íznek mennyire van szerepe a túlevésben és az elhízásban.

Paleo, perui, pompás: csokiújdonság! > > > [0]

Az első kísérletből kiderült, hogy az egerek a hozzáadott tápértékkel nem rendelkező édes vagy olajos ízeket preferálják. Az egerek két csésze ételt kaptak. Az egyikben sima rágcsáló táp, a másikban szukralózzal illetve ásványi olajjal kevert tápszer volt. Mindkét esetben a tápérték nélküli édesítővel kevert tápot választották, mely azt bizonyítja, hogy ezek az ízek valóban nagyon vonzóak számukra.

A plüssmaci, ahogy még nem ismered - wow élmény! [0]> > > [0]

A másik kísérletben az egereket három különböző étrenden tartották hat héten át: az első csoport sima rágcsáló tápon élt, a második szukralózzal ízesítetten, a harmadik ásványi olajjal kevert tápot kapott. A vizsgált időszak végén nem volt kimutatható különbség a három csoport súlygyarapodásában. További vizsgálatok során kiderült, hogy az édes és olajos ízeknek tartós a vonzerejük, hiszen még hat hét után is rendre ennek a fogyasztása mellett döntöttek, az ízesítetlennel szemben. „Jóízű és egyben egészséges ételek fogyasztására érdemes törekedni” – tette hozzá Tordoff. Eredményeiket a Physiology & Behavior folyóiratban olvashatjuk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/hizlalo-hizas