Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Az Atkins-diétáról árnyaltabban

A világszerte egyre népszerûbb Atkinsféle diétát népszerûsítõ cég szerint is hiba volt úgymond "szabadon fogyaszthatóként' megjelölni a vörös húsokat.

A számos világsztár látványosan gyors fogyását is elősegítő módszer legfőbb vonzereje abban rejlik, hogy a fogyni kívánók elvileg olyan ételeket is fogyaszthatnak, melyeket minden más fogyókúra a tiltott gyümölcsök között jelölt meg. Dr. Atkins szerint úgy is leadhatjuk kilóinkat, ha nem mondunk le a húsokról és a tojásról, sőt véleménye szerint még a vajat sem kell száműznünk az étrendünkből. Azzal, hogy főként a szénhidráttartalmú ételekről mondunk le csökkentjük a szervezetben az inzulinszintet, ami a diéta hívei szerint "kedvező anyagcsere folyamatokkal jár együtt".

E kedvező folyamatok mindenekelőtt az egyéb módszerekkel összehasonlítva valóban figyelemreméltó súlycsökkenés, ami különösen a fogyókúrázóknak pszichológiai szempontból is sokat jelentő első hetekben jelentős.

A módszert sokan vitatják, különösen a különböző táplálkozástudományi szervezetek részéről. Véleményük szerint az Atkins-diéta számos potenciálisan súlyos mellékhatással járhat együtt, többek közt szív- és veseproblémákat okozhat. További gyakori mellékhatások még a túlzott szénhidrátbevitel miatt a szervezet elsavasodása, a rossz lehelet, a székrekedés és az alhasi görcsök. A mostani bejelentés lényege azonban éppen az, hogy már a diéta propagálói is elismerik, hogy amennyiben a bevitt kalóriamennyiségben a telített zsírok 20%-nál nagyobb arányban részesülnek az indokolatlanul terheli túl a szervezetet. Ez a túlzott fehérjebevitellel együtt máj- és vesekárosodáshoz is vezethet, nem beszélve a koleszterinszint emelkedéséről. A jelszó tehát: ne húst hússal!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/sick/atkins1.htm