Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A klimax kellemetlen tünetei enyhíthetők

A klimax természetes folyamat, az átlagéletkor emelkedése miatt a hölgyek életük egyharmadát ebben az állapotban töltik. Ilyenkor a hormontermelés és a tüszőrepedés a petefészkekben megszűnik, a menstruáció leáll. A tünetek azonban nem merülnek ki ennyiben, egyéb kellemetlenségek is jelentkeznek.

A változó kor a nyugati típusú társadalmakban a nők életének nagyjából az 50. éve körül várható. Ez el is tolódhat, de valamivel előbb is jelentkezhet. Ha a negyvenes évek elején, esetleg a harmincas évek jelentkezik, korai menopauzáról beszélünk. A tényleges klimax akkor következik be, ha az utolsó vérzést követően 6-12 hónapig nem jelentkezik újabb. A köztes időszakban előfordulhatnak vérzések, de nem rendszertelenül.

Tünetek

A klimax rossz hírét annak köszönheti, hogy a hormonháztartás felborulása egyéb kellemetlen tünetekkel is együttjárhat, mely erősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. A tünetek sajnos a legtöbb hölgynél jelentkeznek, de nem mindig azonos mértékben. Ezek a leggyakoribbak:

- Kipirulás, elsősorban az arcon és a nyakon

- Hőhullám

- Izzadás

- Hízás

- Hüvelyszárazság

- Libidócsökkenés

- Depresszió, lehangoltság, koncentrációs nehézség, ingerlékenység, alvászavar

- Csontritkulás fokozódása

Sokan természetes tünetnek veszik azt is, ha a vérzésük rendszertelenné válik, vagy az állaga megváltozik. A kimaradozó menzesz valóban természetes, de a köztes időben jelentkező vérzés, valamint a menzesz állagának változása nem az. Az ilyen történések hátterében többféle probléma, sajnos akár daganatos megbetegedés is állhat. Fel kell keresni a szakorvost!

Nem csak kellemetlenséggel jár a változás kora

A változás korában lévő hölgyek a többi tünet enyhítéséért maguk is sokat tehetnek. Az egészséges étkezéssel megelőzhető az elhízás, a rendszeres mozgás pedig nem csak a kilók felszaporodása ellen jó, hanem csökkenti a depressziót, javítja a kedélyállapotot, és jobban is fogunk aludni. Ha eddig csak ritkán sportolt, ideje rendszeressé tenni! A hőhullámok, az alvászavar, a csontritkulás tüneteinek enyhítésére nem csak a hormonális kezelések alkalmasak, hanem étrendkiegészítők, vény nélkül kapható készítmények is rendelkezésre állnak. Ha a panaszok enyhébbek, inkább ez utóbbit részesítsük előnybe. A hüvelyszárazság okozta kellemetlenség síkosító krémmel könnyen orvosolható, ezért igazán nem érdemes a szextől tartózkodni.

[1]

A kellemetlen tünetek ellenére a menopauzára érdemes úgy gondolni, mint egy új élet kezdetére. A gyerekek kiröppenésével nagyobb lehetőség nyílik az önmegvalósításra, akár új dolgok megtanulására. A párkapcsolatra való odafigyelés is megszépítheti ezt az időszakot, de helyet kaphat egy új hobbi, vagy olyan dolgok megvalósítására is lesz idő, amit eddig csak elodáztunk, idő híján.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/klimax-kellemetlen-tunetei-enyhithetok