Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Csokiban, borban orvosság?

Csökkenti a vérnyomást, ezáltal jót tesz a szívnek a csokoládé állítja egy nemrég publikált német kutatás. Nem akármelyik csokoládé, ugyanis ez a típus hasonlóan a vörösborhoz egy polifenol nevû növényi anyagot tartalmaz, mely kedvezõen hat a vérnyomásra.

A keserû csoki édes a szívnek

Az ABC News hírei szerint a kutatók a kísérlet során tizennégy enyhe hipertóniában szenvedõ felnõtt két héten át mindennap megevett egy tábla csokoládét: egyikük fehér, míg másik felük étcsokoládét kapott. A polifenolt nem tartalmazó fehér csokit fogyasztó csoport tagjainak vérnyomása jórészt változatlan maradt.

Két hét elteltével azonban a másik csoportnál mért legmagasabb vérnyomásértékek átlagosan öt ponttal csökkenetek. A kutatók szerint a felmérés eredményei óvatos optimizmusra adnak okot, ám azokat még egy nagyobb mintán meg kell erõsíteni, mielõtt az orvosok csokikúrát írhatnának fel magas vérnyomású betegeinek.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [1]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 szál cigaretta = 2,5 dl bor

Egyelõre még nem tudni miért, de a vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait állította két görög kutató az Európai Kardiológiai Társaság idei kongresszusán. John Lakakisz és Hrisztosz Papamihael, az athéni egyetemi kórház két orvosa szerint 2 és fél deci vörösbor megszünteti egy elszívott cigarettának az érrendszerre gyakorolt negatív hatását. Az orvosok természetesen hangsúlyozták, hogy mindez nem azt jelenti, hogy minden egyes szál cigaretta után negyed liter vörösbor felhörpintése a legmegfelelõbb eljárás. Elõadásuk inkább azt emelte ki, hogy egyetlen cigaretta kb. egy óráig kimutathatóan befolyásolja a véredények mûködését, illetve negatívan hat az érrendszer egészére.

A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a "vörösbor alkotóelemei, de nem az alkohol, meggátolják az artériáknak azokat a funkcióhibáit, amelyek egy cigaretta elszívása után következnek be". A kutatók egyelõre keresik azt az alkotóelemet, ami ilyen hatást eredményez. Feltételezéseik szerint a fentebb már más összefüggésben is említett polifenolok melyek a vörösborban magas koncentrációban vannak jelen válthatnak ki ilyen hatást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/sick/csokisziv1.htm