Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Az epebeteg étrendje

Mivel az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, az általános epekímélő étrend esetén a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. Akut epehólyag-gyulladás vagy epeköves roham után, a görcsös állapot ideje alatt szigorú koplalásra van szükség.

Az epe a májban termelődik, ahonnan az epevezetéken keresztül először az epehólyagba jut. Az epehólyag falának izomzata szabályozza, hogy egy-egy étkezés alkalmával mennyi epe jusson tovább a patkóbélbe, azaz mennyi epe szükséges az emésztéshez, egészen pontosan a zsírok emésztéséhez. Ha az epe kiürülése valamilyen okból nem történik meg, alkotóelemeinek összetétele megváltozik. Ez a változás kőképződést és gyulladást eredményezhet. Az epebetegségek körébe tartozik az akut és a heveny epehólyag-gyulladás, az epeút-gyulladás és az epeút-elzáródás.

"Csodát tett a hajammal, a fejbőrömmel ez a szappan">>> [0]

Általános irányelvek

Mivel az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, az általános epekímélő étrendnél a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. A zsírszegénység biztosítása érdekében használjunk kevesebb olajat, illetve válasszunk inkább növényi eredetű zsiradékot, mivel ezek csökkentik az epe koleszterinkoncentrációját, így gátolják a kőképződést. Az ételek elkészítésekor részesítsük előnyben a párolást, a főzést és a sütést. Ne fogyasszunk szalonnát, tejszínt, zsíros húsokat, vajas, krémes, csokoládés cukrászsüteményeket. Ha csökkentjük a zsírok bevitelét, egyúttal kevesebb esélyt adunk az elhízásra is, amely már önmagában pozitív, nem beszélve arról, hogy az epebetegségek egyik rizikófaktora.

A cukor és az édesség fogyasztása nem ajánlott, kedvezőtlen hatása van a betegség lefolyására, mivel a túl sok édesség izgatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját. A zöldség- és főzelékfélék fogyasztását nem tiltja semmi, rosttartalmuk miatt jó hatással vannak a bélműködésre, segítenek az epebetegekre jellemző székrekedés elkerülésében. A puffadást okozó fajtákat kerüljük, vagy olyan módon készítsük el, mely kiküszöböli ezt a hatást, például főzzük őket fedő nélkül. Naponta négy-ötször, kis adagokat fogyasszunk, így biztosíthatjuk, hogy az epehólyag kiürüljön.

Roham után

Akut epehólyag-gyulladás vagy epeköves roham után természetesen nem elég a fenti útmutatás betartása. A görcsös állapot ideje alatt szigorú koplalásra van szükség, a leghelyesebb, ha ilyenkor folyékony táplálékot veszünk magunkhoz. Ne fogyasszunk azonban szénsavas italokat és tejet sem. Javasolt folyadékok: tea, diétás rántott leves olaj nélkül, natúr zöldségpüré, gyümölcslevek. Később fokozatosan át lehet térni a szilárd táplálékokra, de ragaszkodjunk a zsírmentes élelmiszerekhez, és tartózkodjunk még a növényi eredetű zsiradékoktól is.

Együnk gyakran, de keveset, kerüljük az erős fűszereket, paprikát, hagymát, kelt tésztát, a hideg italokat és természetesen az alkoholt. Javasolt ételek: héjában főtt burgonya, sütőben sült burgonya, főtt rizs, főtt dara. Ha nem okoz panaszt, próbálkozhatunk a sovány tejtermékekkel, elsősorban az aludt tejjel, joghurttal, kefirrel, esetleg napi 5 dl tejjel. Epeműtét után a tea, zsírtalan leves ajánlott, később át lehet térni az idült epepanaszokkal küszködőknek javasolt előírások betartására.

Idült panaszok esetén

Idült panaszok esetén vannak általános ajánlások, de sok múlik az egyén tűrőképességén, mindenki maga döntheti el, hogy mely ételek elhagyása jelent javulást szervezetének. A diéta fő célja, hogy elősegítse az epe ürülését, valamint megelőzze a görcsös összehúzódásokat.

A dietetikusok általában három csoportra osztják az élelmiszereket az epebetegek diétájának szempontjából: nem javasolt ételek, az általában panaszt nem okozó ételek és egyéni tűrőképességtől függő ételek. Egyéni tűrőképesség függvénye a tej, tojás, vaj, margarin, nyers saláták, paradicsom, gomba, zöldpaprika, mustár, ánizs, köménymag és a rostos gyümölcslevek fogyasztása.

Javasolt – nem javasolt

Húsok
Javasolt: főtt, párolt, grillezett gyenge hús vagy sültből középdarabkák; borjú, marha, vagy jól párolt vad; tyúk, pulyka, baromfi bőre nélkül; sovány sonka, nyúl, nyers borjúnyelv.
Kerülendő: sült, rántott, pirított, füstölt (sonkán kívül) vagy panírozott húsételek; zsíros húsok, például liba, kacsa, sertéshús, szarvas, füstölt szalonna, vese, kövér sonka, borjúmirigy; zsíros, füstölt vagy erősen fűszerezett kolbászáruk.

Halak
Javasolt: sovány halfajták, pl. tőkehal, pisztráng, csuka, compó; lepényhal zsírszegényen elkészítve, kékre főzve, párolva vagy felfújtnak.
Kerülendő: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella; zsíros, erős, vagy savanyú halmarinád, halsaláta.

Tésztafélék
Javasolt: könnyű, zsírszegény tésztafélék, mint pl. kekszek, pudingok, felfújtak, kevert tészták, száraz keksz, rétes, krumplis tészta, búzadara.
Kerülendő: csokoládés, vajkrémes, tejszínhabos, leveles, dióval/mandulával/mákkal töltött, zsírban sült, zsíros (lángos, fánk), krumplis, felfújós tészták, mint pl. a friss élesztős tészta.

Köretek
Javasolt: krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrós gombóc, krumplis gombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült).
Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.).



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/sick/dieta_epe1.htm