6 szabály a grillezéshez
1. Csakis faszénnel, vagy faszén brikettel grillezünk!
A száraz fa égetése során ugyanis egészségkárosító anyagok szabadulnak fel, pl. kátrány, gyanta, formaldehid stb.
2. Nem lángoló, hanem csak izzó faszénen kezdjük a grillezést!
Ellenkező esetben megégnek, kormosak lesznek a sültek, amik rákkeltő anyagokat - heterociklusos aminok (HCA) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAK) – tartalmaznak.
3. Benzin/spiritusz helyett használjunk grillgyújtó folyadékot!
A speciális erre a célra készült grillgyújtó folyadék égése során nem szabadulnak fel rákkeltő anyagok a gyújtófolyadékból.
4. Alumínium tálcán grillezzünk!
A lecsöpögő zsír ismét lángra lobbanthatja az izzó faszenet, a húsok kormosak, égettek lehetnek. Ennek elejét vehetjük a tálcával.
5. Lassan süssünk!
Az igazi, egészséges grillétel megfelelően alacsony hőmérsékleten sül, nem szenes, nem fekete, lassan sütve az íze is sokkal dúsabb lesz!
6./ Pácoljunk!
A páclé elszigeteli a húst a forró grilltől, így akár 80-90%-al kevesebb HCA szabadul fel, a hús ízletesebb, omlósabb, és mindenek előtt egészségesebb lesz. A grillpác fűszernövényei (pl. zsálya, oregano, tárkony) szintén bizonyos mértékig megkötik az ártalmas anyagokat, ezen kívül a mustár is blokkolja a rákkeltők egészségkárosító hatásait.
4 isteni grill recept
Lazacfalatok nyárson
Hozzávalók: 40 dkg lazacfilé, 1 db zsenge cukkini, 1 db citrom... Tovább a recepthez >> [0]
Grillezett csirkemellfilé (vagy combfilé)
Hozzávalók: 8 db csirkecomb- vagy csirkemellfilé, 2-3 ek mustár, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma... Tovább a recepthez >> [0]
Grillezett marha
Hozzávalók: 8 vastag szelet marhahús (lehet steakhús vagy hátszín), só, bors, 1 evőkanál olívaolaj... Tovább a recepthez >> [0]
Vargányás sertéssült grillen
Hozzávalók: 1 kg sertéstarja, 3-4 evőkanál mustár, 3-4 evőkanál olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma... Tovább a recepthez >> [0]