Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Új módszer a hazugság leleplezésére

A hagyományos hazugságvizsgáló eljárásoknál a hazugság által kiváltott stressz okozta légzésritmust, a vérnyomást és a verejték-elválasztás változását jelzi a poligráf. . Bár az Egyesült Államokban egyes helyeken még ma is alkalmazzák, 2003-ban a Nemzeti Tudományos Akadémia nyilatkozatot tett közzé, mely szerint az eljárás megbízhatatlan. Bizonyos gyakorlással ugyanis a vizsgált személyek képesek testi tüneteik elleplezésére.

Scott Faro, a philadelphiai Temple Egyetem radiológusa most funkcionális mágnesesrezonanciavizsgálattal (fMRI) igyekszik elkülöníteni az igazmondókat a hazugoktól. Véleménye szerint az agyi képalkotó eljárással teljes biztonsággal megállapítható, ha valaki valótlant állít. Az eljárás során a fMRI kimutatja, hogy az adott pillanatban az agy mely területe aktívabb, mint a többi, az aktív területek aktuális vérellátása ugyanis gazdagabb.

Az új típusú hazugságvizsgálat teszteléséhez önkénteseket kértek fel, hogy lõjenek egy játékpisztollyal , majd tettüket az fMRIkészülékes vizsgálat alatt tagadják le. A kontrollcsoport tagjai ezzel szemben nem lõttek játékpisztollyal, és a vizsgálat során is a valóságnak megfelelõen nyilatkoztak. Ezek után minden alanyt megvizsgáltak poligráffal is. Bár mind az fMRI, mind a poligráf egyértelmûen jelezte tehát egyik berendezés sem hibázott , hogy ki hazudik és ki mond igazat, az fMRI kimutatta, hogy hazugság esetén az agynak olyan régiói is aktívvá válnak, amelyek az igazmondás során nem. Ezek a részek fõleg a homloklebeny, a halántéklebeny és a limbikus kéreg területén találhatók.

Faro szerint az fMRI jóval megbízhatóbb módszer a hazugságok leleplezésére, mint a poligráf, ugyanis az agyi aktivitás változása tudomásunk szerint nem begyakorolható. Az új eszköz elterjedését egyedül az ára akadályozhatja, ugyanis az fMRIkészülék jelenleg nagyságrendekkel drágább, mint a hagyományos poligráf.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/sick/hazugsagvizsgalo.htm