Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Hogyan kezelhetők és hogyan nem a pattanások?

A kamaszok életét gyakran annyira megkeserítik a pattanások, hogy bosszújukat kitöltve nekiesnek, elkaparják, kinyomkodják, melyek így már hegeket, pigmentfoltokat hagyhatnak maguk után. Szakszerű kezeléssel a csúnya szövődmények elkerülhetők.

Pubertáskorban a növekvő mennyiségű androgén hormon hatására a faggyúmirigyek megnagyobbodnak, a faggyútermelés fokozódik. A szőrtüszők baktériumflórája a faggyú egyes alkotóelemeit szabad zsírsavakra bontja, ez pedig gyulladásos reakciót indít el. Elsősorban ott fordul elő, ahol legsűrűbben vannak a szőrtüszőnyílások és a faggyúmirigyek, tehát az arcon, a vállon, a mellkason, a háton, a felkar bőrén, súlyosabb esetben a fartájon is. A mellkason és a háton jellemző módon, csúcsával lefelé néző háromszög alakban jelentkezik.

A faggyúmirigy több lebenyből áll, kivezető nyílása általában a szőrtüszőbe nyílik. A szőrtüsző, illetve a faggyúmirigy nyílását szarucsap (comedo) tömeszelheti el. Ezek közül a fekete felületesebb, könnyen kinyomható, a szürkésfehér színű a faggyúmirigy nyílásában ül, kisebb, mélyebb és nehezebben kinyomható.

Mivel a szőrtüszőt elzáró csap a faggyú szabad elfolyását akadályozza, faggyúciszták alakulhatnak ki. Ha a csap nagyobbra nő, a szőrtüsző felső része elsorvadhat. Ilyenkor a helyén kis gödör és hegek láthatóak. Ezek rendszerint többszörösek, a bőr felszíne egyenetlenné válik.

Nemcsak a fokozott faggyútermelésre (seborrhoeára) hajlamos egyéneken fordul elő a pattanásos bőr, kiválthatják bizonyos gyógyszerek és külső hatások is. Enyhébb esetben csak néhány göbcse, gennyhólyag látható, súlyosabb esetben a homlokot, arcot egészen elboríthatják, és gyógyuláskor hegeket hagynak maguk után. A bőrön egymás mellett láthatóak a gyógyult hegek és az újabb, kezdődő gennyhólyagok. Néha a gennyes, beszűrt csomók beolvadnak, egymással közlekedő üregrendszert képeznek.

A serdülő korosztály különösen hajlamos arra, hogy sebe túlsarjadó heggel gyógyuljon. Ilyenkor különösen fontos, hogy a pattanásokat megelőzzük. Néha a fartájon is előfordulhat a betegség, ez különösen kellemetlen, és akár fájdalmas is lehet. Lányokon 1417 éves kor körül, fiúkon néhány évvel később, 16-19 éves korban jelentkeznek a tünetek.

Ronthatunk a helyzeten?

A pattanások igen kellemetlenek, ezért néha a betegek az apróbbakat kivakarva, kinyomkodva hegeket, pigmentfoltokat idéznek elő saját maguknak, amelyek sokkal zavaróbbak, mint amilyen az eredeti állapot volt. Bizonyos időszakokban rohamokban észlelhető a romlás. Ezt pszichés izgalom, egyes ételek fogyasztása és gyógyszerek szedése fokozhatja. Kerülendő a stresszhelyzeteken kívül a csokoládé, dió, sajt, a sós és a füstölt ételek fogyasztása, és a jód- és brómtartalmú gyógyszerek szedése.

Nyáron a tünetek maguktól javulnak, azonban gyakori a romlás menstruáció előtt. Ebben az időszakban elsősorban az állon és az orrgyök felett, a szemöldökívek közötti területen jelentkeznek pattanások; tömöttek, apróbbak, mint a pubertáskoriak. Ez a forma akár 30 éves korban is látható.

Mi okozza a pattanást?

A folyamat bevezető jelensége a faggyúmirigyeket eltömeszelő szarucsap, és az alatta kialakuló váladékpangás. Ebben a környezetben szaporodik egy Propionibacterium acnes nevű kórokozó. Ez a baktérium a faggyúból szabad zsírsavakat hasít le. A pangó váladék előbb-utóbb a mirigyek tokjának megrepedését okozza, ekkor az erősen irritáló hatású zsírsavak a környezetbe kiszabadulva gyulladást okoznak.

Hogyan kezeljük?

Nagyon fontos, hogy a beteg megfelelően együttműködjön az orvosával, enélkül sikertelen a kezelés. (Ez minden krónikus betegség kezelésére vonatkozik.)

Elsősorban a helyi kezelésre kell hangsúlyt fektetni, az enyhe formákban ez önmagában is elegendő lehet. A bőr fertőtlenítő kezelése és a szarucsapképződés megakadályozása a fő feladat. Bőrtípusonként változó a kezelés megválasztása, így ezt mindig bízzuk szakemberre. Ma már szerencsére igen széles a választék. A kezelés folyamán változtatásokra is szükség van. Egyik-másik szer nagyon kiszárítja a bőrt, ekkor szünetet kell tartanunk, és hidratáló krémekkel kell visszaállítani a megfelelő bőrállapotot.

A bőrgyógyászok különböző hámlasztó hatású krémeket ajánlanak, ezek alkalmazásakor a szarucsap felső része, illetve kivezető nyílása szélessé válik, és a szarucsap enyhe dörzsölésre, törülközéskor könnyen kiürül. Súlyosabb esetben a gennyes, beolvadt csomók kezelése természetesen összetettebb. Fontos, hogy elkerüljük az arcon a hegesedést, ezért bizonyos esetekben a szakorvos belső kezelést javasol.

Amit magunk is megtehetünk

Lényeges a pattanásos bőr megelőzése érdekében a rendszeres, könnyű étkezés, a bélműködés rendben tartása, az ideális testsúly elérése és a stresszhelyzetek elkerülése. Természetesen ez utóbbiak betartása a legnehezebb feladat.

Különös hangsúlyt kell fektetni a rendszeres helyi kezelésre. Amennyiben a bőrgyógyász javaslatára belső kezelés is szükségessé válik, nagyon fontos az előírás precíz betartása. Egyik-másik gyógyszer szedése rendszeres laboratóriumi ellenőrzést igényel. Szerencsére a nyári hónapokban, a napfény hatására a tünetek enyhülnek, később a betegség a korral javul.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/sick/skin3.htm