Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Hamar luxuscikké válhat több mindennapi élelmiszerünk

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A reggeli csésze kávé nélkül sokaknál el sem indul a nap, fontos rituálé a kávézás, szép életérzés is egyben. Nem is gondolnánk, hogy a jövőben a mindennapi tejeskávé vagy presszó és még jó néhány élelmiszer luxussá válhat. Utánanéztünk, mi ennek az oka!



Kávé

Szakértők attól tartanak, hogy a kávé belátható időn belül ismét luxuscikké válhat. Mi ennek az oka? A kávéültetvényeket is érinti a klímaváltozás. Egy a BBC által idézett tanulmány szerint 2050-ig a világ kávéültetvényeinek fele kipusztul. Ha csak Latin-Amerikát nézzük, az emelkedő hőmérséklet miatt a jelenleg kávétermesztésre használt területek 88%- a használhatatlan lesz.

Kakaó

A csokoládénak, a kakaóbabnak is a kávéhoz hasonló a sorsa. Korábbi évszázadokban a csokoládéfogyasztás királyi, uralkodói privilégium volt. A klímaváltozás a kakaóbab ültetvényeket szintén erősen sújtja, így a finomság ismét visszakerülhet a luxuscikkek polcára – vélekedik Monika Zurek, az Oxfordi Environmental Change Institute vezető kutatója.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanília

A fűszerek évszázadokig értékes, nehezen beszerezhető drága élelmiszereknek számítottak. Napjainkban fillérekért leemelhetjük őket bármelyik szupermarket polcáról, a választék széles, színes. A világ legdrágább fűszere, a sáfrány is könnyedén beszerezhető a nyugati világ jobb üzleteiben. A klímaváltozás ezt az idillt is könnyen megváltoztathatja. Az utóbbi években Madagaszkáron vaníliatermesztést is érzékenyen érintette a szélsőséges időjárás. A vanília árát ez az egekbe röpítette. Jelenleg a vaníliáért többet kell fizetni, mint az ezüstért!

További luxusélelmiszerek még >> [1]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/luxuselelmiszerek-jovo