Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék
Az Ázsiából származó gránátalma, más néven grenadin (Punica granatum) egészségvédő tulajdonságainak köszönhetően évszázadok óta több kultúrában is kedvelt gyümölcs. Piros színe és rengeteg magja miatt a szerelem és a termékenység szimbóluma. Számos pozitív élettani hatással bír, elsősorban rendkívül erős antioxidáns.
A gránátalma szó eredete a latin granum (mag), illetve az abból képzett granatus (magvas) melléknévből ered.
Gránátalmafával ritkán találkozunk Magyarországon, habár a gyümölcs Közép-Európában is termeszthető. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik.
Egészségvédő tápanyagkombináció
A gránátalmával kapcsolatban nem egy-egy vitamint, ásványi anyagot emelnek ki a tanulmányok, hanem ezek ideális kombinációjában rejlik a gyümölcs egészségvédő hatása. A gránátalma tartalmaz:
• B-vitamint (különösen folsavat)
• C-vitamint
• káliumot
• kálciumot
• vasat
Ezen kívül a gránátalma olyan úgynevezett másodlagos növényi hatóanyagok egész sorát tartalmazza (polifenolok, flavonoidok, ellagsav, punicalagin mint csersav), melyek antioxidáns tulajdonságúak.
------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:
38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!
Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Erős antioxidáns hatás
Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A gránátalma az erős antioxidáns hatással bíró vörösboron és zöld teán is túltesz. Kutatások bizonyítják, hogy rendkívül magas polifenol tartalma révén „antioxidáns bajnok”. Antioxidáns képessége többszöröse a vörösborénak vagy az áfonyáénak.
Ezzel összefüggésben a szervezetre gyakorolt kedvező hatása is sokrétű:
• jótékonyan hat szív- és érrendszeri megbetegedéseknél
• csökkenti a vérnyomást
• csökkentheti a káros koleszterin szintjét
• tumorellenes hatást is tulajdonítanak neki
Az oxidatív stresszel kapcsolatba hozható betegségek
Az oxidatív stressz (más néven oxidatív sérülés), a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változás, károsodás.
A szervezetünkben természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabad gyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. Az oxidatív stressz szerepet játszik számos betegség kialakulásában:
• Érelmeszesedés
• Tumoros megbetegedések
• Krónikus gyulladással járó megbetegedések, pl. reuma
• Degeneratív, illetve neurodegeneratív betegségek – úgy mint: Alzheimer-kór, szürkehályog, időskori makuladegeneráció(AMD)
A gyümölcs felhasználása
A gránátalma tisztítása igényel némi szakértelmet. Így juthatunk könnyedén a tápláló magokhoz: a gránátalma tetején óvatosan vágjuk körbe a gyümölcs héját, és mint egy kalapot, távolítsuk el azt. A következő lépésben vagdossuk cikkelyekre, és a fehér hártya eltávolítása után szedjük ki a magokat. Egy másik kipróbált módszer szerint: a kettévágott gránátalmát illesszük össze és fakanállal gyengéden csapkodjuk ki a magokat.
A különleges gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen, ízletessé és tápanyagdússá tehetjük vele a salátánkat, a szép magokkal díszíthetjük süteményeinket. Megtaláljuk a gránátalma levet és szirupot is, melyekből különleges koktél is készíthető.
A csodás gránátalma külsőleg is kiválóan alkalmazható. Összetört magjaiból mézzel vagy avokádóval keverve tápláló, ráncokat kisimító pakolást készíthetünk.