Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Neutropénia is állhat amögött, ha gyakran beteg

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Amennyiben valaki túl gyakran esik át különböző fertőzéseken, érdemes utánajárni, mi is okozza a csökkent védekezőképességet. Hátterében több dolog is állhat, és dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa szerint ekkor nem szabad elvetni az ún. neutropénia gyanúját. Hogy pontosan mit is takar az állapot?



Neutrophilek

A neutrophil sejtek a fehérvérsejtek egy csoportját képezik, melyek elősegítik a szövetek regenerációját és hozzájárulnak a fertőzések leküzdéséhez. A csontvelőben keletkeznek, és ha fertőzés, gyulladás vagy egyéb rendellenesség (pl.rák) van a szervezetben, az érett neutrophilek nagyobb számban kikerülnek és a megfelelő területekre.

Normál tartomány (felnőtteknél): 1,9 - 8,0 G/l

Kevés mennyiség neutrophil- neutropénia

Bizonyos állapot során előfordulhat, hogy túl kevés neutriphil van jelen. Ezt neutropéniának nevezik, mely lehet akut és krónikus probléma is. A neutrophilek vérszintjének csökkenése általában akkor fordul elő, amikor a test az immunsejteket gyorsabban hasznájal fel, mint amennyit előállít, vagy a csontvelő nem megfelelően termeli azokat.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lehetséges okai:

• megnagyobbodott lép

• allergia

• súlyos fertőzés

• mérgezés

• rák

• sugár/kemoterápia

• bizonyos autoimmun betegségek

• b12 hiány

• aplasztikus vérszegénység

• myelofibrosis

• csontvelőt érintő betegségek (pl.limfóma, leukémia)

Gyakori fertőzések utalnak az állapotra

Mivel a fehérvérsejtek az immunrendszerünk katonái, ezért, ha valaki túl gyakran esik át különböző fertőzéseken, úgy felmerül a neutropénia gyanúja.

Előfordulhat az is, hogy semmilyen tünet nem utal rá- ez legtöbbször gyermekeknél fordul elő, és vérvizsgálat során derül fény a problémára. Szerencsére ez az esetek többségében kinőhető, ám fontos a részletes hematológiai kivizsgálás a súlyos problémák (pl.leukémia, limfóma) kizárása céljából. Amire fontos odafigyelni, az az, hogy a gyermek minden szükséges oltást megkapjon!

Felnőtteknél - ha csak nem nagyon enyhe a neutropénia- már általában tüneteket okoz (gyakori fertőzések, szájban lévő afták). Ekkor fontos rájönni, mi is okozza a csökkent neutrophil termelést, és ha lehet, azt kezelni kell! Érdemes megemlíteni, hogy igen gyakori probléma ez a rákos betegek körében az alkalmazott daganatellenes szerek miatt, így náluk szükség lehet preventív intézkedésekre a gyakori fertőzések elkerülése érdekében!

Diagnózis

Ahhoz, hogy kiderüljön, fennáll-e neutropénia, és hogy az milyen súlyos, szükség van első körben teljes vérvételre, hogy ellenőrizzék -többek között- a neutrophilek számát. Alacsony mennyiség esetén a vizsgálatot meg kell ismételni. Ha ez tartósnak bizonyul, úgy csontvelő vizsgálatot rendel el az orvos. Ezen kívül fontos az állapot okainak tisztázása is-mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa.

Hogy kezelhető?

A kezelés személyre szabott, ugyanis figyelembe kell venni, milyen fokozatú neutropéniával áll szemben a beteg, valamint azt, hogy mi is váltja ki az állapotot. Amennyiben lehet, azt kezelni szükséges (pl. Vitamin pótlás, immunrendszert támogató szerek), valamint indokolt lehet pl. Immunoglobulin, stimuláló injekciók, kortikoszteroid adása is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/neutropenia