Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék
Az egészségtudatosság jegyében, a környezetvédelemre szavazva és elvi megfontolásokból egyre többen választják a vegán életmódot. A vegán étrend nélkülöz minden állati eredetű táplálékot, azaz a húson túl a tojást, az összes tejterméket, még a mézet is. Mit eszik egy vegán egyáltalán? Vajon egészséges ez az étkezési- és életforma vagy csak egy újabb különleges trendről van szó? Tények és gondolatok a vegán étkezés előnyeiről, és rizikóiról.
“Semmi sem fogja olyan kedvezően befolyásolni az emberek egészségét és a túlélés esélyét a Földön, mint a vegetáriánus étrend felé való előrehaladás.”- Albert Einstein
Mit jelent a vegán?
A vegán életmód nem csupán a vegán táplálkozást jelenti, annál jóval többet foglal magában.
A vegánság vagy veganizmus erőszakmentes életmód követése, amely az állatok bármilyen nemű kihasználása ellen foglal álláspontot. Ez mind az étkezésben (hús, tejtermékek, tojás, zselatin, méz stb. fogyasztásának elhagyása), mind az öltözködésben, szórakozásban megmutatkozik. Empátia az állatok felé, a környezetünk védelme és egy egészségesebb életmód kialakítása a célja. A vegán életmódot követők között a leggyakoribb motiváció az állatok védelme, a nagyüzemi állattartás határozott elutasítása.
Egy száz százalékig vegán életmód követése a mai társadalomban nagy kihívást jelent, mivel rengeteg termék állati eredetű vagy álatokkal kapcsolatba hozható, legyen szó gyógyszerekről, ruhákról, tisztítószerekről vagy kozmetikumokról.
Miért érdemes vegánra váltani?
A vegán étkezést előnyben részesítők sokféle egészségügyi előnyt élvezhetnek. A kiegyensúlyozott, számos népbetegséget megelőző egészséges étrend eleve sok zöldséget, gyümölcsöt és kevés húst feltételez, azaz vegánhoz közelítő. Népbetegségnek számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és az elhízás. Abban egyetértenek a szakemberek, hogy az utóbbi betegségcsoportokhoz tartozók sikeres terápiája elképzelhetetlen egészséges étrend nélkül.
------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:
38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!
Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Számos nagy tanulmány (pl. Newby és Huang) utalásai szerint a vegetáriánus és a vegán táplálkozással csökken az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Dr. Colin Campbell úgynevezett Kína tanulmánya (The China Study) mely 30 évig tartott, és melynek eredményeit 2005 elején hozták nyilvánosságra bebizonyította, hogy a szív- és érrendszeri zavarok, a rák és a diabétesz annál gyakoribb, minél magasabb az állati fehérje mennyisége a táplálékban: "Arra jöttünk rá, hogy azok az emberek, akik 100%-ban tiszta növényi proteinnel táplálkoznak, maradandó egészségügyi előnyhöz jutnak. Minél magasabb a tejtermékfogyasztás, annál magasabb a csontritkulás (oszteoporózis) rizikója. Ez tényleg így van – és nem fordítva."
A multiplex szklerózis vagy a reuma kezelésében, illetve tumoros betegségek terápiájában is javasolt a minél kevesebb állati eredetű élelem fogyasztása, azaz a vegán irány.
A vegán konyha ugyanúgy változatos és ízletes, mint a hagyományos. Az állati eredetű élelmiszerek nélkülözése nem jelent egyhangú korlátozást: a vegán étrend úgy helyettesíti az állati eredetű alapanyagokat, hogy a kész étel ízvilága nem tér el az eredetitől.
Jöhet, mert vegán!
A következő élelmiszerek kerülhetnek a bevásárlókosárba, illetve a többször használatos, textilből készült zöldséges öko zsákba:
• vitaminok és ásványi anyagok fedezésére minél többféle, színesen összeállított zöldség és gyümölcs gazdagon
• energiát szállító szénhidrátból burgonya, rizs és tésztafélék
• proteinforrásként hüvelyesek és vegán húspótló készítmények
• egészséges zsírforrásként avokádó, olajos magvak, lenolaj
• tápanyagokban gazdag friss fűszernövények, magvak és csírák
Hús helyett: a tofu és társai
A „vegánok” kedvelt eledele a viszonylag ízsemleges tofu, azaz a szójababból, illetve szójatejből készített szójasajt. A tofut az ázsiai konyha régóta használja, ma is alapvető része. A nyugati vegetáriánusok és vegánok előszeretettel fogyasztják a magas fehérjetartalmú, főételek és desszertek készítéséhez is jól használható, süthető, főzhető, fűszerezhető tofut. Magyarországon a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban megtalálható, többféle változatban.
A tápláló és igen laktató tofu ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, kalcium, nátrium), vitaminokban és fehérjében gazdag, ugyanakkor energiaszegény és koleszterinmentes. Jól illeszthető többféle diétába, mivel laktóz-glükóz- és gluténmentes. Kiváló tofureceptekkel bőven ellát minket az internet: a paletta a hagyományos ízvilágtól az izgalmas, exotikus ételekig terjed, többféle ország kulináris térképén.
A tofun kívül az avokádót és a laskagombát is könnyen beszerezhetjük és használhatjuk a hús alternatívájaként.
A vegán étkezés rizikói
„A vegán élet nem egészséges” – ezzel az előítélettel gyakran konfrontálódnak a vegánok. Habár a zöldség- és gyümölcs orientációjú vegán étkezés a szervezet számára jobb vitamin ellátottságot biztosít, olyan, elsősorban állati eredetű táplálékokban megtalálható, élettanilag fontos tápanyagok bevitelére, mint az omega 3 zsírsav vagy a B12 vitamin egy vegánnak külön oda kell figyelni. A vegán étkezést választók több tudatosságot és nagyobb tervezést vállalnak magukra, de ha mérlegeljük a vegánság fent említett előnyeit, akkor ez mindenképpen jó befektetés.
A követekező tápanyagok bevitelére kell különösen odafigyelni:
• kálcium
• vas
• B12-vitamin
• omega 3 zsírsav
• cink
• jód
• szelén
A vegán táplálkozás legismertebb rizikója, hogy B12-vitaminban szegény. A vitalizáló, a szív-és érrendszer, valamint az idegrendszer normál működéséhez szükséges B-12 vitamit különféle káposztafajták, magvak és csírák tartalmazzák, de csak kisebb mennyiségben. Ezen kívül vitatott az is, hogy a növényi B12 vitamin tápanyagértéke megfelel-e az állati eredetű B12 vitaminénak.
A B12 vitamin az anyagcserefolyamatokban a folsavval együtt hasznosul, így a folsavbevitelre is oda kell figyelni. Folsavban gazdag források a nyers zöldségek.
Fontos megjegyeznünk, hogy a vitaminhiány nem csak vegán probléma. A médiában gyakori téma a nyugati ember egyoldalú táplálkozása és annak következményei, betegségei.
A hagyományos étrendet követőknek ugyanúgy fontos a táplálékok és tápanyagok szó szerint és átvitt értelemben is minél színesebb összeállítása, a vegánok sincsenek ezzel sokkal másképpen. Gyakran kritizált pontja a vegán étkezésnek a kálciumbevitel. Rendszeres káposzta, brokkoli, spenót, mogyoró, szezámmag és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával fedezhető a kálciumszükséglet. D-vitamin bevitelével fokozhatjuk a kálcium felszívódását.
Elegendő vasat zöld színű zöldségek, friss fűszernövények és hüvelyesek biztosítanak. A vas hasznosulása akkor a legjobb, ha C-vitamin tartalmú élelmiszerekkel fogyasztjuk őket.
Az agy és a szív működéséhez szükséges omega 3 zsírsavhoz diófélékből és egyes olajokból (például lenolaj), cinkhez és szelénhez szintén mogyoró- és diófélékből juthat hozzá a vegán ember.
Táplálékkiegészítőkből vegánoknak a B 12 vitamin szedése javasolt, mivel ebből a vitaminból a leggondosabb odafigyelés mellett sem tud a vegán étrend csak táplálékok útján eleget biztosítani.
Kinek egészséges a vegán étrend?
Egy kiegyensúlyozott, tápanyagbevitel tekintetében gondosan összeállított, változatos vegán étkezés mindenkinek számos egészségügyi előnyt hoz és környezettudatos életmódot feltételez.
Kisgyerekek, várandósok és szoptató édesanyák kizárólag vegán táplálkozása nem javasolt, mivel ezeknek a csoportoknak kiemelten nagy a tápanyagigényük.