Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A Nébih ellenőrei kiemelkedően sok vendéglátó egységben találtak higiéniai hiányosságokat

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint.

A júliusi első időszakban az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők 8439 magyarországi és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek. Az ellenőrzött élelmiszereknél a hibák közül a legjellemzőbb a lejárt szavatosság volt. Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.

A vendéglátó tevékenység során jellemző volt, hogy, elsősorban büfékben, lángossütőknél, illetve fagylaltozókban elmulasztották az allergénekre figyelmeztetni a fogyasztókat. Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati, illetve növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.

A zöldség-gyümölcs kereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök, de gyakran a termék származási helyének tisztázatlansága miatt kellett intézkedni.

Az alkohollal nem volt baj, a bort sehol nem vizezték, de az ellenőrök találtak jelöletlen bor és pálinka tételt, egyet-egyet.

A Nébih ellenőrei kiemelkedően sok vendéglátó egységben találtak higiéniai hiányosságokat.

A nyári országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési időszak augusztus 20-ig tart - jelezte a hivatal.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/nebih-ellenorzes