Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A nagy melegben fontos a sópótlás

Hőség idején a fokozott verejtékezés életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.

Az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt. A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk - idézték a közleményben Wittmann Istvánt, a PTE Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetőjét, aki kifejtette: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki. Megelőzésként a szokásosnál bővebben érdemes sózni az ételeket nyaranta - mutatott rá a szakember. Wittmann István felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig az adott hőmérséklethez kell igazítani a sófogyasztást: ősztől tavaszig továbbra is az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/a-nagy-melegben-fontos-a-sopotlas