Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Már rég vége a fesztiválnak, de a füled még mindig zúg? Irány a szakorvos!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta.

Csendszünet A fül sohasem pihen. Mindenhol van valamennyi zajterhelés, és ezek idővel összeadódnak. Nyáron egymást érik a zenés programok, ilyenkor fokozottan lényeges, hogy mindenki próbálja kímélni a hallását. Koncerten, kellő távolságban a hangfalaktól is élvezhető a zene.
Mindegy, hogy rövid ideig tartó, nagyon hangos a fülünket érő zaj, vagy nagyon hosszan nem nagyon hangos, nem tudjuk, mitől, mikor lesz tartós az ártalom – figyelmeztet dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus. Ahogy a zajos munkahelyeken is szabályozzák, hogy milyen időközönként kell szünetet tartani, hogy elkerülhető legyen a tartós, maradandó halláskárosodás, úgy a több napos rendezvényeken is ajánlott szünetet tartani, ne zajban töltsék az időt reggeltől estig. Jobb megelőzni Ma még kevesen indulnak koncertre zajszűrő füldugóval. Bár az utóbbi években megfigyelhető ennek terjedése a fiatal zenészek, vagy a szórakozni vágyók körében, de sajnos ez általában a már kialakult fülzúgás, vagy zajártalom következtében történik. Jobb lenne megelőzni a halláskárosodást. Ma már könnyen elérhető fülvédő illesztékek vannak, amelyek között a zajérzékeny betegek vagy zenészek is megtalálhatják a nekik megfelelő zajvédő eszközt. A hallás folyamata A hallás meglehetősen bonyolult folyamatát leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a belső fülben található szőrsejtek és idegrostok megfelelő működése nélkülözhetetlen a létrejöttéhez. Amikor a szőrsejtek érzékelik a nekik megfelelő rezgést, az inger idegi impulzusok formájában elvezetődik az idegrostokon keresztül. Ezek az idegrostok szedődnek össze végül is a hallóideggé, amely az agyba szállítja az információt. Hallóideg károsodást okozhat A zajártalmak következményeként tartós hallóideg károsodás alakulhat ki, ha valaki hosszú időn át, rendszeresen, napi több órán keresztül zajos környezetben tartózkodik. Minél nagyobb a zaj, annál hosszabb idejű csendes pihenési időszakokat kell beiktatni a regenerálódás céljából. A már kialakult állapot nem kezelhető, ilyenkor csak a hallókészülék jelenthet megoldást.
Dr. Kiss Sándor ezért azt tanácsolja, aki munkavégzés, szórakozás után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést, esetleg átmeneti halláscsökkenést tapasztal, akkor forduljon orvoshoz, mert ezek a tünetek a hallóideg károsodására utalhatnak, és mielőbbi kezelésre, szakszerű zajvédelemre lehet szükség. Alapos kivizsgálás Mindig a panaszok részletes kikérdezése után kell kialakítani a kivizsgálási tervet. Ha nem hirtelen jelent meg a fülzúgás, hanem apránként, fokozatosan alakult ki a panasz, akkor nem biztos, hogy egy ok áll a hátterében. Hölgyeknél a menopauzával járó hormonális változások, illetve a nem kellő mennyiségű folyadék bevitel, kialvatlanság is előidézheti ezt a tünetet. A koncertek után, napokon át jelentkező fülzúgás halláskárosodás jele is lehet, ilyen esetben is fontos mielőbb kezelni, hogy a további állapotromlást megelőzzük.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/mar-reg-vege-a-fesztivalnak-de-a-fuled-meg-mindig-zug