Kb. 70 dkg hízott libamáj
1 kg bőrös libaháj
3 dl tej
só, vegeta
Elkészítés:
A libamájat beletesszük a megsózott, vegetás, hideg tejbe, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. 10-15 percre beáztatjuk a római cseréptálat, a megmosott, feldarabolt bőrös libahájat beletesszük, sózzuk, vegetát is teszünk rá, és lefedve betesszük a hideg sütőbe. 200 fokon sütjük a hájat kb. 20 percig.
Ezután a lecsepegtetett, papírtörülközőn szárított, egészben hagyott libamájat megsózzuk, és a hájhoz tesszük. Ha sok a libazsír, kiveszünk belőle, a májat háromnegyedig kell ellepnie. Egyszer-kétszer óvatosan fordítsuk meg. Ízlés dolga, hogy valaki lágyabban, vagy jobban átsütve szereti, ettől függően süssük 40-60 percig, míg egy kicsit már pirul a teteje.
A vége felé vegyük le a tál tetejét, úgy süssük. Ha szükséges, süssük tovább a bőrös libahájat addig, amíg kívül ropogós, belül viszont még egy kicsit lágy lesz, így készül a finom libatepertő. A májat tálalás előtt kb. fél centis szeletekre vágjuk. Adhatjuk pl. párolt almával, burgonyapürével.
Ez az étel hidegen is kitűnő, előre is elkészíthetjük, a hideg libamájat és a tepertőt újvagy lilahagymával, paradicsommal, zöldpaprikával kínálhatjuk a vendégeknek. A libalakoma akkor teljes, ha illatos, omlós, ropogós libamellet is készítünk hozzá, amit szintén tálalhatunk hidegen is, melegen is.
Elkészítési idő:
Energia (kcal):
Energia (kj):
Forrás:
Tippek:
Ugyanígy készíthetünk kacsamájat is.
Borajánlat: 3 puttonyos Tokaji aszú
További karácsonyi receptek [0]
Tanácsok: