[1]
30 dkg lencse
4 sárgarépa
1 póréhagyma
só
Az öntethez:
2 evőkanál méz
5/8 l víz
fél mokkáskanál őrölt bors
2-3 evőkanál ecet
2-3 evőkanál kukoricacsíra-olaj
1 csokor petrezselyem
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk, 1-2 órára vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és enyhén sós vízben megfőzzük. Levében hagyjuk kihűlni. A sárgarépát meg a pórét megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk, majd enyhén besózva 15 percre félretesszük.
Az öntethez a sót meg a mézet 3 dl vízben kevergetve feloldjuk. Megborsozzuk, ecettel ízesítjük, majd csöppenként az olajat is belekeverjük. A pórés sárgarépát hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a leszűrt (ha kell, ugyancsak leöblített) lencsével együtt az öntetbe forgatjuk, végül felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Letakarva hűtőszekrényben néhány órát érleljük.
Önálló étel is lehet, de nagyszerű körete sovány, sült vagy grillezett húsoknak is.
Személyenként körülbelül 22 g fehérjét, 9,3 g zsírt, és 61 g szénhidrátot tartalmaz.
További szilveszteri receptek [1]
Elkészítési idő:
70 perc + érlelés
Energia (kcal):
419
Energia (kj):
Forrás:
Hargitai György (Az Étel a legjobb orvosság c. könyvébõl)
Tippek:
Tanácsok: