Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Téli zöldségleves



soup2 [0]
Hozzávalók:
125 g vöröshagyma
125 g sárgarépa
125 g fejeskáposzta
50 g fehérrépa
50 g fekete retek
50 g pasztinák (elhagyható)
2 evõkanál napraforgóolaj
1 liter zöldséglé
1 zöldségleves kocka
2 kiskanál friss zsálya
2 kiskanál friss rozmaring
1 babérlevél

bors

Elkészítés:

Az olajban puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zsályát, rozmaringot, babérlevelet és további 1-2 percig pároljuk. Ezután beletesszük az elõre felkockázott sárgarépát, fehérrépát, pasztinákot, meg a hosszú csíkokra vágott retket, és 5 perc alatt aranyszínûre pirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a szeletelt káposztát, felöntjük levessel, amiben elõre feloldottuk a zöldségleves kockát. Fedõ alatt 40-50 percig fõzzük. Ha elkészült, eltávolítjuk belõle a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):

Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Tanácsok:

A leves elkészítéséhez más gyökérzöldségek és zöldfûszerek is felhasználhatók, ezért a fekély-és epebetegek egyéni tûrõképességtõl függõen készítsék. (Ha a fekete retek panaszt okoz, könnyen helyettesíthetõ, de el is hagyható az ételbõl.) A zöldségeket (különösen a hagymát, káposztát) pirítás nélkül, csak párolással készítsük. Bors helyett használjunk borsikafüvet.

 

Cukorbetegek, szívés érbetegek részére kiváló téli vitamin-, ásványianyag-, és rostforrás.

 

Fogyókúrázók számára alacsony energiatartalma, magas mikrotápanyag-, és rosttartalma miatt különösen ajánlott az étel fogyasztása. Csökkenthetõ a leves energiatartalma, ha kevesebb olajjal, illetve párolással készítjük a zöldségeket.




A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes-inter/rec/hrecept8.htm