2022. Október 01. szombat

A hét témája: memória

A massachusettsi Brandeis Egyetem szakértői szerint nem az éjszakázás, hanem az alvás segít jobban hozzá a sikeres vizsgához. Azt állítják, hogy a rövidtávú emlékek hosszú távúvá átalakító memória idegsejtek alvás közben működnek a leghatékonyabban.
BŐVEBBEN


memória

Az öregedéssel fokozatos romlásnak indul mind a hosszú-, mind a rövidtávú memória állapota. Ez ugyan teljesen természetes jelenség, de számos módszer létezik, melyek segítségével lelassítható, vagy akár meg is fordítható ez a folyamat.


BŐVEBBEN


elbutulás

Mindenki feledékeny lehet olykor – ne aggódjunk, ezek még nem az Alzheimer-kór tünetei. Az odafigyelés azonban nem árt: néhány tanács betartásával sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük az elbutulással járó betegségeket.


BŐVEBBEN


emlékezés, memória

Gyakori jelenség, hogy a nagypapa kiválóan emlékszik régmúlt gyermekkora apró eseményeire is, míg a tegnapi ebéddel kapcsolatban bizonytalan válaszokat ad. Mikor tekinthető kórosnak a feledékenység?


BŐVEBBEN


időskori feledékenység
Az időskori feledékenység nem a kor velejárója. A háttérben súlyos elváltozások is állhatnak, melyek azonban fiatalkorban is előfordulhatnak. Mi minősíthető kórosnak, és meddig fogadhatjuk el a jelenséget természetesnek?
BŐVEBBEN


Memória titkai teaser

A fiatalok legalább annyi mindenről feledkeznek meg, mint az idősebbek, pedig a jó memória elsősorban hozzáállás kérdése. Ha nem figyelünk oda kellőképpen arra, amit teszünk, nem valószínű, hogy megragad bennünk bármi információ. Hogyan segíthetjük memóriánkat?


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés