Tudta Ön, hogy a méz 80%-ban szőlő- és gyümölcscukrot, 17%-ban pedig vizet tartalmaz? Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. A méhek átalakító tevékenységéhez használt enzim hatására a mézben baktériumellenes anyag keletkezik, így baktériumokkal is felveszi a küzdelmet. Többféle vitamint is tartalmaz (B1, B2, B3, B5, C) – bár ezek előfordulásának mértéke erősen függ a pollentartalomtól –, valamint számos ásványi anyagot (pl. kalcium, réz, vas, mangán, cink, kálium).
Cukor helyett használjon mézet!
A méz jó édesítőszer, bár kevésbé édesít, mint a gyári cukor és a mesterséges édesítők, de jóval egészségesebb, mert természetesen édes, többféle cukorból áll, és számtalan hasznos anyag van benne, mint például szerves savak, vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok.
------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:
38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!
Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A méz értékes táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen felszívódnak, szerves savai fokozzák az étvágyat, javítják az emésztést. Zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít sütés-főzésnél. A tapasztalatok szerint az, aki mézet használ cukor helyett, rövid időn belül kevesebb édességet fogyaszt másoknál, mert szervezete nem kívánja az édességeket. Ennek megfelelően a méz fogyasztása elősegíti karcsúságunk, vonalaink megőrzését is.
Vannak, akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert „nagyon hizlal”. Nos, az igazság ezen a területen a következő:
• A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik el.
• A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.
• A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat.
• Egyes mézfajták (mentaméz, káposztaméz) vízhajtó hatásúak, súlycsökkenést idéznek elő.
A méz kristályosodásáról (cukrosodásáról) sokan azt gondolják, hogy az a méhész turpisságának a következménye, talán kristálycukrot keverhetett a mézbe. A kristályosodás azonban természetes fizikai folyamat, melynek során a méz kémiai tulajdonságai nem változnak meg.
A jelenség annak a következménye, hogy a méz szobahőmérsékleten túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer, a víz, csak 18%-ban van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten hamar kiválik az oldatból. A méz a leggyorsabban 15°C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. E hőmérséklet fölött és alatt a méz kristályosodása sokkal lassúbb. A kristályos mézet 45°C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani, de ezt követően ismét bekristályosodhat.
Nagyon sokféle fajtaméz teremhet országunkban. Ezek színe, zamata és egészségre gyakorolt hatása, valamint felhasználásának lehetősége igen eltérő lehet. Amikor valaki mézet választ, tudnia kell, mire akarja felhasználni.
• Sütéshez a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlhatjuk, amelyek amellett, hogy olcsóbbak is, szépen színezik a süteményeket.
• Nem ajánljuk sütéshez az erősen zamatos mézeket, mint például a hársmézet, a gesztenyemézet, vagy az édesharmatmézeket.
• A krémméz vásárlását a kisgyerekes családoknak javasoljuk, mert a kenyérre kent krémméz nem csepeg le. Emellett a krémmézet teában is fogyaszthatjuk.
• Akik még csak most ismerkednek a mézzel, először vegyenek akácmézet. Ennek íze nem annyira markáns, minden alkalmazási formában felhasználható, sokáig folyékony marad.
• Meghűléses megbetegedésre, torokfájásra és köhögésre legjobb a hársméz és a gesztenyeméz, ezeket lehetőleg hársvirág teában fogyasszuk.
• Az ínyenc fogyasztóknak a zamatosabb mézfajtákat javasoljuk, mint például az erdei méz, hársméz, gesztenyeméz, aranyvesszőméz, selyemkóró méz, pohánkaméz, somkóróméz, fagyalméz, édesköményméz, levendulaméz, zsályaméz, mentaméz, pohánkaméz. (A pohánkamézről tudni kell, hogy jellegzetesen aromás méz, de az illatát nem mindenki kedveli.)
A lépes méz a legősibb méhészeti termék. A méz a méhlakásban viaszsejtekbe ömlesztett állapotban, viaszfedéllel lezárva található, ami nem más, mint a lépes méz. A lépes mézet hazánkban darabolt formában, üvegbe téve, mézzel nyakon öntve lehet kapni a boltokban. Ennek elfogyasztása igen körülményes.
Hogyan fogyasszuk a lépes mézet? Kis falatokat vágjunk (esetleg harapjunk) belőle, mindig csak annyit, amennyit azonnal elfogyasztunk. Azért nem szabad előre feldarabolni, mert a vágás mentén kifolyik a sejtekből a méz, és összegyűlik a tányér alján. Lassan és alaposan megrágjuk, a sejtekből fogainkkal kipréseljük az édes, zamatos mézet, közben szívó hatást is kifejtünk. Egyetlen ételünk sincs, amit így fogyaszthatnánk. Ezzel is magyarázható a lépes méz legkülönlegesebb képessége, azaz hogy fogyasztásának hatására kitisztulnak arckoponyánk melléküregei. A valódi méhviasz nem tapad a fogakra. Tartós rágása kimondottan tisztítja a fogakat, és nyálunk még kevés A-vitamint is kiold belőle.
Az olajos magvak közül a dió, a mogyoró és a tökmag íze harmonizál a legjobban a méz ízével. Ezek igazi nyalánkságok, önmagukban fogyaszthatók. Egy-egy falat lenyelése után ihatunk tejet, vagy kakaót is, mert ezek semlegesítik a méz édes ízét. Az aszalt gyümölcsök vitaminokban és gyümölcssavakban gazdagok, kiválóan kiegészítik a méz kedvező tulajdonságait. Ezeket a csemegéket is önmagukban fogyasztjuk. Az aszalt gyümölcsöket egymásra rétegezve rakják az üvegbe, majd mézzel öntik le.