Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A buboréktól finom a pezsgő

Francia kutatók a pezsgőben lévő vegyületeket tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy néhány, az aromához alapvetően fontos molekulát az apró buborékok ejtenek csapdába, és feldúsítva szállítják orrunkba.

Gerard Liger-Belair és kollégái nagy felbontású tömegspektrométerrel (atomok, molekulák tömegének meghatározására alkalmas eszköz – a szerk.) végeztek vizsgálatokat a franciaországi Reims Champagne-Ardenne egyetemén.

A kutatók a pezsgőkben és pezsgőborokban, valamint a buborékaikból képződött párában lévő vegyületeket elemezték. Az amerikai tudományos akadémia lapjában megjelent tanulmányuk leírja, miként kerülnek át a pezsgő aromáját adó anyagok a buborékokba.

A különleges, gyümölcsös aromát biztosító molekulák átlépnek a pezsgő folyadékfázisából a buborék gázfázisába, majd ott feldúsulva jutnak fel az ital felszínére, ahol a buborék szétpattan, és kiengedi az aromaanyagokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/pezsgo-buborekok