Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Folsavval a fejlődési rendellenességek ellen

Brit egészségügyi szakemberek szorgalmazzák, hogy a kenyeret dúsítsák folsavval, hogy csökkentsék a nyitott gerinccel született csecsemők számát.

A nyitott gerincnek nevezett fejlődési rendellenesség (spina bifida) a leggyakoribb a velőcső-záródási zavarok közül, mely évente mintegy ötezer brit újszülöttet érint. A velőcső a fejlődő idegrendszer egy részét képezi, ebből alakul ki az agy és a gerincvelő. Az említett rendellenesség akkor alakul ki, ha a velőcső nem záródik be rendesen a terhesség első néhány hetében. A születendő gyermekre mozgáskorlátozottság, a fejlődés késlekedése, valamint széklet-és vizelet-inkontinencia vár. Chilében felére csökkent ezen fejlődési zavarban szenvedők száma, miután az egészségügyi minisztérium kötelezővé tette a liszt folsavval való kiegészítését.

A velőcső-záródási zavarokat már 50 évvel ezelőtt is kapcsolatba hozták a táplálkozással. Megfigyelték, hogy a hiányosan táplálkozó anyák kockázata magasabb, és hogy a télen fogant kisbabák közül több születik nyitott gerinccel (orvosi szóval spina bifidával), talán azért, mert ilyenkor kevesebb zöldség és gyümölcs kerül az étrendbe a terhesség első szakaszában. A Brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta: „Változatos és kiegyensúlyozott étrenddel a legtöbb embernél biztosítható a megfelelő mennyiségű folsav. A fejlődési rendellenességek megelőzése céljából javasoljuk, hogy a terhességet tervező nők napont 400 mg folsavat vegyenek magukhoz.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/nyitott-gerinc-folsav