2022. Augusztus 15. hétfő
Brit egészségügyi szakemberek szorgalmazzák, hogy a kenyeret dúsítsák folsavval, hogy csökkentsék a nyitott gerinccel született csecsemők számát.

A nyitott gerincnek nevezett fejlődési rendellenesség (spina bifida) a leggyakoribb a velőcső-záródási zavarok közül, mely évente mintegy ötezer brit újszülöttet érint. A velőcső a fejlődő idegrendszer egy részét képezi, ebből alakul ki az agy és a gerincvelő. Az említett rendellenesség akkor alakul ki, ha a velőcső nem záródik be rendesen a terhesség első néhány hetében. A születendő gyermekre mozgáskorlátozottság, a fejlődés késlekedése, valamint széklet-és vizelet-inkontinencia vár. Chilében felére csökkent ezen fejlődési zavarban szenvedők száma, miután az egészségügyi minisztérium kötelezővé tette a liszt folsavval való kiegészítését.

Kenyér

A velőcső-záródási zavarokat már 50 évvel ezelőtt is kapcsolatba hozták a táplálkozással. Megfigyelték, hogy a hiányosan táplálkozó anyák kockázata magasabb, és hogy a télen fogant kisbabák közül több születik nyitott gerinccel (orvosi szóval spina bifidával), talán azért, mert ilyenkor kevesebb zöldség és gyümölcs kerül az étrendbe a terhesség első szakaszában. A Brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta: „Változatos és kiegyensúlyozott étrenddel a legtöbb embernél biztosítható a megfelelő mennyiségű folsav. A fejlődési rendellenességek megelőzése céljából javasoljuk, hogy a terhességet tervező nők napont 400 mg folsavat vegyenek magukhoz.


Forrás: Medipress
2012. 07. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés