2022. Október 01. szombat
Ha a koraszülés veszélyének kitett terhes asszonyok magnézium-szulfátot szednek, az megvédheti gyermekeiket a nyitott gerinc kialakulásától – derült ki egy nemzetközi áttekintésből.

A magnézium-szulfátról már a 90-es évek elején sejtették, hogy a csökkenti a nyitott gerinc előfordulását. Ausztrál, francia és USA-beli kutatók öt magnézium-szulfátos kutatás, ezen belül több mint hatezer csecsemő adatait elemezték. Az eredmények a The Cochrane Library nemzetközi kutatási weboldalon jelentek meg.

Az eredmények szerint a terhesség alatt injekció formájában az anyának beadott magnézium-szulfát segítségével csökkenthető a nyitott gerinc előfordulása. A mozgáskorlátozottságot okozó elváltozás minden 500. újszülöttet érinti, a 28. terhességi hét előttnyitott gerinc, magnézium-szulfátedig minden tizediket.

„A koraszülöttek esetében magasabb a nyitott gerinc kockázata – mondta, Caroline Crowther professzor, az Adelaidei Egyetem gyermek- és anyaegészségügyi kutatóközpontjának (ARCH) igazgatója, a kutatás egyik résztvevője. Az új Cochrane áttekintés bebizonyította, hogy a koraszüléssel veszélyeztetett nők magnézium-szulfátos kezelése növeli az esélyét annak, hogy egészségesen jöjjenek a világra.”

A magnézium-szulfát pontos működési mechanizmusa, mely a fejlődő agyat védi, nem pontosan ismert. A magnézium elengedhetetlen a normális sejtműködéshez, megvédhet a romboló molekulák ellen, és bizonyos esetekben a keringést is javítja. A kezelés mellékhatásai közt szerepelt a hőhullám, izzadás, hányinger, hányás és remegés, de komolyabb komplikációk nem merültek fel.

„További kutatások szükségesek ahhoz, hogy letisztázzuk, pontosan miként működik a magnézium-szulfát idegsejt-védőként, kinek szükséges a kezelést megkapnia, és milyen kezelési formában a leghatásosabb” – mondta Crowther professzor.


Forrás: Medipress
2009. 01. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés