Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Híres Zsuzsák a nõk egészségéért

Zsuzsannák, Zsuzsák, Zsuzsik… Lányok, asszonyok, hölgyek, nõk. Nõiesek, kedvesek, kecsesek, akárcsak nevük jelentése, a liliom. A Liliom, mely formájával szimbolizálja a nõi méhet is, s ily módon jelképe lett egy tavaly kezdõdött, s idén újult erõvel folytatódó egészségügyi kampánynak, a méhnyakszûrés fontosságára figyelmet felhívó programnak.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! 



Ehhez a Lilly Hungária által támogatott és az Országos Tisztiorvosi Hivatal által szervezett, rendkívül fontos népegészségügyi programhoz csatlakozott négy hölgy, négy Zsuzsanna, akik koruknak és élettapasztalatuknak megfelelõen vállalják, hogy bátorítják az érintett hölgyeket: menjenek el rendszeresen szûrõvizsgálatra és maradjanak egészségesek!

A méhnyakrák kialakulása hosszú folyamat, akár 7-10 év, de legrövidebb esetben is 5 év a kialakulás ideje, ezért ha legalább háromévenként egyszer részt vesznek a hölgyek a fájdalommentes rutinvizsgálaton, megelõzhetik a nagyobb bajt. Magyarországon még mindig évente 500 nõ hal meg méhnyakrákban, míg a skandináv országokban ez a szám 23 beteg.

Varga Zsuzsa, énekesnõ:

„Nagyon sok fiatalról tudom, hogy félnek a nõgyógyásztól, nem szívesen mennek el elõször egy vizsgálatra. Én mindenkit arra bátorítanék, hogy ha nem is kifejezetten már a rákszûrés miatt, de a húszas éveiben kezdjen el rendszeresen járni nõgyógyászhoz. Ez egy nagyon egyszerû vizsgálat, amelynél mintát vesznek, és azután megnyugszik az ember egykét évre. A vizsgálat nem fáj, nem kellemetlen. Ha jól emlékszem, én tizenhéttizennyolc éves korban voltam elõször, persze kíváncsisággal vegyes félelemmel. De ha az ember rátalál a megfelelõ nõgyógyászra, akivel tud beszélgetni, akitõl mer kérdezni, mert miért is ne mernénk kérdezni, akkor kialakulhat egy olyan kapcsolat, hogy az ember bizalommal tud fordulni az orvosához.

Ma már elmondhatom, hogy sokkal jobban félek a fogorvosnál, mint a nõgyógyásznál. Fontos az, hogy az ember odafigyeljen magára, nemcsak azért, mert ez valamilyen szabályrendszer, amely szerint élnünk kell, hanem egyszerûen érzi az ember, hogy jobban van akkor, ha odafigyel magára, ha eleget pihen, ha egészségesen táplálkozik, hogyha kívülbelül rendben van. Jobban megy az élet.”

Rácz Zsuzsa, író, újságíró:

„26 éves voltam, amikor kezdõdõ méhnyakrákot diagnosztizáltak nálam. Azt gondolom, erkölcsi kötelességem ebben az ügyben, hogy azon túl, hogy magamra vigyázok, elmondom másoknak is, hogy minden évben el kell menni szûrõvizsgálatra. Az nagyon nagy baj, hogy tabu, hogy ez bizonyos szempontból nem egy kellemes vizsgálat. Nem fizikailag kellemetlen, hanem az, hogy egy vadidegen elõtt le kell vetkõznünk. Ez egy végtelenül intim szituáció, nem mindenki veszi ezt könnyen, még az én generációmban sem.

Amit én tapasztaltam, hogy az orvosok se nagyon tudják kezelni, ha kiderül, hogy baj van. Pedig ezt el kell mondani, hogy igen, elõfordulhat, hogy baj van, de azt is hozzá kell tenni, hogy ez egy nagyon jól gyógyítható betegség. Gyorsan el lehet kapni, le lehet fülelni a tüneteket, és aztán egy viszonylag fájdalommentes, viszonylag következmények nélküli apró beavatkozással meg lehet oldani. És tényleg életeket menthet ez a beavatkozás, közben pedig nem hat ki az egész életedre, nem kell életmódot változtatni, ez egy megoldható dolog. Ma már ki merem mondani, hogy nekem ez egy fordulópont volt az életemben, és az hogy én ma segítõ szakember vagyok, hogy írtam egy könyvet, ez a betegség és a gyógyulás indított el egy új úton, amirõl ma azt gondolom, hogy az én utam.”

Nyertes Zsuzsa, színésznõ:

„Én elég késõn szültem, harmincöt éves elmúltam, és elõtte nem nagyon szerettem nõgyógyászhoz járni. Kiszolgáltatott az ember, hogy egy másik férfi elõtt hipphopp széttárja magát, és akkor bekukucskálnak. Évente egyszer, fõleg, amikor az ember eléri a negyvenet, akkor tényleg kutya kötelessége, hogy elmenjen, nem csak maga miatt, hanem a gyermekei és családja miatt. Mióta megszültem Zsuzsót, jobban odafigyelek magamra, például óvatosabban kezdtem vezetni. Az egészségemre is fokozottabban ügyelek, szeretnék minél tovább szép, fiatal és egészséges maradni, hogy megérjem még az unokáim születését is.

Mindenre van az embernek ideje, rohanunk, csináljuk a dolgunkat és akkor állunk meg, amikor már valami fáj és mikor már ott a baj. Holott ezt meg lehetne valóban elõzni, hogy ha azt mondja az ember, hogy egy évben egyszer legalább egy órát az egészségemre áldozok és megvizsgáltatom magam.”

Mary Zsuzsi, énekesnõ:

„A jó ügyért odaállni és sok embernek ezzel segíteni, az valami csodálatos. Én úgy érzem, hogy az életben a legfontosabb az egészség, ez egy nagyon nagy igazság. És ha abban tudok segíteni, ha csak egy nõ elmegy a szûrõvizsgálatra, csak azért, mert meghallotta, hogy én szeretném erre felkérni, és hogy én is csinálom, és kicsit példaként állhatok elõtte, akkor már megérte. Én is vidéki lány vagyok, szóval tudom, hogy ott még nem annyira vetkõzték le a nõk a szemérmességüket. Egy nõgyógyászhoz elmenni és ráadásul akkor, amikor semmi bajom nincs, ez régebben is szinte elképzelhetetlen volt.

Mindig valamit kitalál egy nõ, ha nem akar elmenni. Hogy most miért nem akar, azért mert szégyenlõs, vagy azért, mert azt mondja, hogy Isten õrizz, inkább ne tudjam meg, ha baj van, mert ha megtudom, akkor még rosszabb. Legyünk egy kicsit önzõbbek, szeressük magunkat egy kicsit jobban, mint eddig! Legyünk magunknak fontosabbak! Ne legyen az, hogy egy anyának mindig ott van a gyerek, a férj, most fõzni kell, most ilyen kurzusra megyek, most viszem a gyereket úszni. Mindig van valami, ami miatt az anya nem ér rá. Bízzuk magunkat az orvosokra. Menjünk el és vizsgáltassuk ki magunkat, és örüljünk utána, hogy egészségesek vagyunk és boldogok!”

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/sick/liliom.htm