Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Könnyű majonézes burgonya



th_majonezes_burgonya.jpg [1]
krumpli [1]
Hozzávalók:
1.5 kg közepes méretű burgonya
1 nagy fej lilahagyma
1,5 dl étolaj
2 tojássárgája
1 pohár csökkentett zsírtartalmú tejföl
1 pohár joghurt vagy kefir
1/2-1citrom leve
1 evőkanál mustár
1 evőkanál cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
diétás só
őrölt fehérbors

Elkészítés:

A héjában főzött burgonyát meghámozzuk, kihűtjük és vékony karikákra vágjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Az ugyancsak karikára szelt lilahagymát 15 percre citromlébe áztatjuk.

Közben a tojássárgáját picit megsózzuk, ezután folytonos kevergetés mellett az olajat cseppenként hozzákeverve alapmajonézt készítünk. (Habverő géppel bátrabban dolgozhatunk.) A sűrű emulziót tejföllel és joghurttal (vagy kefirrel) hígítjuk, ráöntjük a hagymáról a citromlevet, majd mustárral, cukorral, kis borssal, szükség esetén sóval ízesítjük.

A burgonyát óvatosan összekeverjük a lilahagymával, egy picit állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a majonézes öntetet. Ecetes uborkával díszítjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):

Energia (kj):

Forrás:
Dr. Szikszai Mária
Tippek:

Tanácsok:

Fekélybetegeknek a fűszerezetlen majonéz általában nem, de a bors és mustár panaszt okozhat, ezért javasoljuk, hogy egyéni tűrőképességük szerint fűszerezzenek.

 

Cukorbetegek édesítőszerrel ízesítsék a majonézt.

 

Fogyókúrázóknak az étel energiatartalma, az epebetegeknek meg a majonéz miatt amely szinte mindig panaszt okoz fogyasztását nem javasoljuk.

 

Szív- és érrendszeri betegek a tojássárgája koleszterintartalma miatt csak ritkán fogyasszanak majonézes ételeket.

További karácsonyi receptek [1]




A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes-inter/rec/hrecept6.htm