ELKÉSZÍTÉSE:
A héjában főzött burgonyát meghámozzuk, kihűtjük és vékony karikákra vágjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Az ugyancsak karikára szelt lilahagymát 15 percre citromlébe áztatjuk.
Közben a tojássárgáját picit megsózzuk, ezután folytonos kevergetés mellett az olajat cseppenként hozzákeverve alapmajonézt készítünk. (Habverő géppel bátrabban dolgozhatunk.) A sűrű emulziót tejföllel és joghurttal (vagy kefirrel) hígítjuk, ráöntjük a hagymáról a citromlevet, majd mustárral, cukorral, kis borssal, szükség esetén sóval ízesítjük.
A burgonyát óvatosan összekeverjük a lilahagymával, egy picit állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a majonézes öntetet. Ecetes uborkával díszítjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
Fekélybetegeknek a fűszerezetlen majonéz általában nem, de a bors és mustár panaszt okozhat, ezért javasoljuk, hogy egyéni tűrőképességük szerint fűszerezzenek.
Cukorbetegek édesítőszerrel ízesítsék a majonézt.
Fogyókúrázóknak az étel energiatartalma, az epebetegeknek meg a majonéz miatt amely szinte mindig panaszt okoz fogyasztását nem javasoljuk.
Szív- és érrendszeri betegek a tojássárgája koleszterintartalma miatt csak ritkán fogyasszanak majonézes ételeket.
|
kCal - 0 kJ / személy
|
|