1 lazac mintegy 675 g-os, tisztított, elõkészített farokrésze
4 teáskanál durva tengeri só
4 teáskanál granulált cukor
4 finomra vágott lime-levél
2,5 cm reszelt friss gyömbérgyökér
2 evõkanál aprított friss koriander
2 (a durva külsõ leveleitõl megfosztott) vékonyan szeletelt citromfû
1 lime reszelt héja
1 kimagozott, finomra aprított, friss, piros chili
1 teáskanál durvára tört fekete bors
korianderés lime-levelek a díszítéshez
A koriender-lime öntethez:
150 ml majonéz
2 teáskanál aprított friss koriander
1 lime leve
Elkészítés:
Kérjük meg a halárust, hogy a halt pikelyezze le, hasítsa fel, és szedje le a gerincérõl két egyenlõ filé formájában.
A lazacot teljesen kicsontozzuk. Egy tálban összekeverjük a sót, a cukrot, a gyömbért, a citromfüvet, a lime-levelet, a lime-héjat, a chilit, a borsot és a koriandert. A fûszerkeverék egynegyedét nem túl mély tálba tesszük. Ráhelyezzük az egyik lazacfilét bõrével lefelé. Ráhintjük a fûszerkeverék kétharmadát, erre jön a másik filédarab húsával lefelé, végül azt is megszórjuk a maradék fûszerrel. A halra alufóliát teszünk, arra vágódeszkát. A deszkára súlyt, például tiszta konzerveket helyezünk. 2-5 napig hûtve pácoljuk, közben többször forgatjuk a lazacot a pácban.
Elkészítjük az öntetet. Egy tálban összekeverjük a majonézt, a lime-levet és az aprított koriandert. A halról lekaparjuk a fûszereket, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Az öntettel kínáljuk, korianderrel és lime-cikkekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő:
Energia (kcal):
Energia (kj):
Forrás:
Tippek:
Tanácsok: