Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Szójával töltött csillagtök



szojatok [0]
Hozzávalók:
12 dkg szójagranulátum
1 db (kb. 1 kg-os) zsenge héjú csillagtök (patisszon)
1 vöröshagyma
2 evõkanál olaj
1 tojás
2 dl tejföl (lehet csökkentett zsírtartalmú)
10 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
ételízesítõ por (kb. egy kis kanál)
bazsalikom
1 mokkáskanál só
õrölt bors

Elkészítés:

A szójagranulátumot annyi ételízesítõs, langyos vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A csillagtököt megmossuk, de nem hámozzuk meg. Az alsó részébõl egy szeletet levágunk, hogy a tepsiben megálljon. A felsõ részébõl kimetszünk egy kör alakú szeletet és elõször a magos belét, majd a húsát kanállal annyira kikaparjuk, hogy a héjon kb. fél centi vastag réteg maradjon. A kikapart tököt (a magos belét kidobjuk) kis kockákra vágjuk.

A megtisztított vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd a csillagtökkockákat is hozzáadva kissé megsózzuk és 2-3 percig pároljuk. A beáztatott szójagranulátumot jól kinyomkodjuk, majd a tojással, a reszelt sajt felével és a hagymás csillagtökkel összedolgozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, finomra vágott petrezselyemmel meg bazsalikommal fûszerezzük.

A tölteléket a tök üregébe nyomkodjuk és a héját kívülrõl villával néhány helyen megszurkáljuk, nehogy sütés közben szétrepedjen. A töltött csillagtököt tepsibe állítjuk, egy kevés vizet aláöntünk, alufóliával letakarjuk, és közepes lánggal (kb. 170 fok, légkeveréses sütõben 155 fok) sütõben kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor a fóliát levesszük róla, a tejföl felét a tetejére locsoljuk és a maradék sajttal megszórjuk, majd a sütõbe visszatolva a sajtot ráolvasztjuk. Tálaláskor negyedekbe vágjuk és a maradék tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Személyenként körülbelül 26,8 g fehérjét, 28,4 g zsírt, és 25 g szénhidrátot tartalmaz.


Elkészítési idő:
másfél óra
Energia (kcal):
464
Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Tanácsok:

A szója fitoösztrogénjei

 

A növényi eredetû vegyületek a vér ösztrogénszintjére nincsenek hatással, de a sejtek ösztrogén-receptoraihoz képesek kapcsolódni, és ösztrogénszerû hatást kiváltani, ha alacsony ennek a hormonnak a szintje. Ha viszont magas ez a szint, akkor antiösztrogén hatás keletkezik.

 

A szója fitoösztrogénjeivel valamelyest csökkenthetõk a klimaxos tünetek, pl. hõhullámok, vagy a száraz bõr, de kísérõjelenségként végbemenõ csontritkulás is kivédhetõ, mivel ösztrogénszerû hatásuk révén gátolják a csontvesztést.

 

Ázsiában a szója fitoösztrogénjének, az izoflavonnak az átlagos napi fogyasztása 25-200 mg. A hatásos terápiához általában napi 50-120 mg szükséges (napi két adag szójatermék elfogyasztása).

 

Kb. 50 mg izoflavont tartalmaz: 100 g kemény, vagy 200 g lágy tofu, 100 g miszo, 2,5 dl szójatej vagy szójajoghurt, és 50 g szójaliszt, fõtt szójabab vagy texturált szójafehérje. (Az élelmiszeriparban felhasznált szójafehérjék izoflavon tartalma változó, a szójaszószban és a -olajban pl. egyáltalán nincs.

 

A legtöbb fitoösztrogént a szójafehérje tartalmazza, de a többi hüvelyesben, a rozskenyérben, a lenmagban, szezámmagban és az olajos magvakban is elõfordulnak.




A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes-inter/rec/szojatok.htm