[0]
Hozzávalók:30 dkg tarkabab, ami lehet száraz vagy fejtett bab
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
8 dkg frissen reszelt torma vagy 10 dkg ecetes reszelt torma
3-4 evõkanál napraforgóolaj
3 evõkanál fehér borecet (ha ecetes tormát használunk, 2 evõkanál is elég)
só
õrölt bors
tárkony
bazsalikom
gyömbér
oregánó, esetleg borsikafû
Elkészítés:
A szárazbabot sós, hideg vízben feltesszük forrni, és a forrástól számított 20 perc múlva leszûrjük, azután leöblítjük, és ezután újra feltesszük fõni annyi vízben, hogy éppen ellepje, majd befûszerezzük. Hozzáadjuk a fokhagymát, vöröshagymát, sót, tárkonyt és bazsalikomot. Puhára fõzzük, majd melegen leszûrjük és átpasszírozzuk, esetleg egy kevés bablével turmixoljuk. A második babfõzõ levet nem öntjük el. Passzírozás után hozzáadjuk a tormát, az olajat, az ecetet, a fehérborsot, gyömbért és az oregánót. Simára keverjük és ha túl sûrû, kevés babfõzõ lével hígítjuk, burgonyapüréhez hasonló állagúnak kell lennie.
Elkészítési idő:
Energia (kcal):
Energia (kj):
Forrás:
Dr. Duschanek Valéria táplálkozás-biokémikus
Tippek:
Melegen szendvicsként is fogyaszthatjuk pritamin paprikával, fõtt tojás karikával, natúr sültekhez köretként, de hidegen is kitûnõ. Ha a fentieket friss fejtett babból készítjük, akkor nem kell elönteni az elsõ fõzõlevet.
Tanácsok:
Ezt a fõzõlevet bármilyen gyomorpanasz esetén gyakran használhatjuk.