2022. Június 27. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Transzszexuális a férfi, ha túl nőies?

Tisztelt Doktor Úr!

23 éves fiú vagyok, és egy különös problémám van: nagyon nőies a viselkedésem, az ismerőseim/szexpartnereim szerint is van némi nőies kisugárzásom. Korábban azt hittem, transzszexuális vagyok, de most már inkább egy szép, macsó férfi szeretnék lenni (akinek ugyan az agya nőiesen jár, de mégsem rí le róla úton-útfélen, hogy a saját neméből valókat szereti). A szexuális teljesítményemmel különösebb probléma nincsen, viszont meglehetősen fura, hogy a kezem nőies, az arcvonásaim is finomak, és bár már megtanultam maszkulin módon viselkedni több helyzetben, de hiányoznak belőlem a tipikus férfiak jellemző tulajdonságai.
Tudom, hogy ez egy komplex dolog, és esetleg pszichiátriai segítségre is szükségem lehet, de 1.) a transzszexuálisok többsége nem élvezi a szexet műtétjük előtt legjobb tudomásom szerint, és 2.) rájöttem, hogy a meleg férfiaknak úgy tetszem, ha FÉRFI vagyok, nem pedig egy nőutánzat. Ön szerint esetleg valami endokrinológiai probléma állhat a háttérben? Talán „csak” homoszexuális vagyok, s egy követhető férfiminta hiányzott a szocializációm során? Ha esetleg kapok némi tesztoszteront, akkor élettel telibb leszek és nem fogok annyira tartani az emberektől? Kérem, segítsen nekem!
Köszönettel:

Gergő, aki már nem szeretne Georgina lenniKedves Gergő, a transzszexualizmus és a szexuális élvezet összefüggései kissé bonyolultabbak, ugyanis egy transzszexuális lehet ugyanúgy hetero- bi- és homoszexuális orientációjú, mint a nem transzszexuálisok. Így akár szerencsésen összejöhet a nemi identitás és a szexuális orientáció. Pl. ha egy külsőleg férfi transzszexuális a férfiakhoz vonzódik szexuálisan, akkor homoszexuálisnak tűnik, pedig valójában nem az, hiszen ő belülről nőnek érzi magát, stb. Az is előfordul, hogy a transzszexuális talál olyan partnert, aki elfogadja a transzszexualitását és a „belső neme” szerint viszonyul hozzá és élvezik a szexet is.
A 2. pontja a nemi identitás és a szexuális orientáció összekeverésének meghaladását tükrözi. A nem transzszexuális homoszexuálisok nemi identitása biológiai nemüknek megfelel, a leszbikusok nőnek, a melegek férfinak tartják magukat.
Tesztoszteront adni csak olyan embernek javasolt, akinek vizsgálattal igazoltan lényegesen alacsonyabb a tesztoszteron szintje. Ellenkező esetben a kívülről beadott tesztoszteron elnyomja a saját szervezet tesztoszteron termelését és ezzel többet ártunk, mint használunk.
Problémája tehát összetettnek tűnik, valóban javasolható szakember felkeresése.

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés