2022. Január 22. szombat

válaszok: fogszabályozás

Dr. Egri Réka fogszabályozó szakorvos válaszol


Fogszabályozás után logopédus?

A kérdésem a fogszabályozással kapcsolatos: Az egyik barátnõm nyelés közben a metszõfogai közé préseli a nyelvét, és a fogai úgy állnak, hogy nem tudnak egymással szemben megfelelõen záródni. Gondolom ez miatt problémái vannak a sziszegõ hangokkal is. 24 éves. Most elhatározta, hogy szabályoztatja a fogait. Már ki is húztak neki 4-et, holnap teszik fel a fogszabit.

A kérdésem az lenne, hogy, ha a nyelési technikája nem változik, akkor nem fognak-e a fogai ugyanúgy visszaalakulni, miután levették a fogszabályozót? És, hogy meg lehet-e ilyen korban tanulni a szavak helyes kiejtését? Érdemes logopédushoz fordulnia, vagy a fogai "helyreigazításával" a beszéde is megváltozik?

gyagloKedves Kérdezõ!

A helyes nyelvtartást bizony meg kell tanulni ahhoz, hogy a fogszabályozással elért eredmény tartós legyen, és ebben egy logopédus nagy segítséget tud nyújtani, bár a fogszabályozáson is szoktak tudni mondani néhány fajta nyelvgyakorlatot. Szerintem 24 évesen is meg lehet tanulni, csak minden nap gyakorolni kell.

Maga a fogszabályozás is segít azzal, hogy zárul az elülsõ rés a fogsorok között, így már nem kell a nyelvet elõre szorítani ahhoz, hogy sikerüljön nyelni, de ez kevés, ha a rossz nyelvtartási szokás megmarad, ezért tényleg kell a tudatos szoktatás is. A helyes kiejtésnek alapja, hogy a fogsorok rendesen záródjanak, de ez nem feltétlen elég, sok év rossz beidegzõdését is át kell programozni.

Dr. Egri Réka
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés