2022. Június 27. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Alvás közben válaszolok párom kérdéseire
Párom többször tapasztalta, hogy alvás közben időnként nem veszek levegőt. Sokáig nem mer ilyenkor várni, fél percen belül megráz, felébreszt, és utána előfordul, hogy még egyszer megtörténik ugyanez. Mit lehet ezzel kezdeni?
Szintén alvás közben, ha beszél hozzám, kérdez valamit, akkor válaszolok, persze csak álmomban, reggel semmire sem emlékszem.
És van még egy harmadik dolog, amiben kíváncsi lennék a véleményére: mi a jelentősége annak, hogy akivel a mindennapok során nem tudom rendezni a konfliktusaimat, azokkal álmomban veszekszem ki magam, és utána a bennem levő feszültség az illető iránt nagymértékben lecsökken.
ImolaKedves Imola! Az alvás közbeni légzéskimaradás, ha bizonyos mértéket nem halad meg, fiziológiás jelenség. Ha nagyon gyakran fordul elő, illetve hangos, jellegzetes horkolás kíséri, felmerül az alvási apnoe lehetősége. Ez esetben érdemes alváscentrumot felkeresni, mert ennek a kórképnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek hosszú távon.
A másodikként említett jelenség önmagában nem kóros. Azért vigyázzon, mert ilyenkor gyakran arra is válaszolunk, amire nem igazán szeretnénk…
A harmadik említett problémával kapcsolatban azt mondhatom, ha az álmaiban csak a „felesleges gőzt” engedi ki, azzal semmi probléma. A baj ott kezdődik, ha olyan konfliktusok feszültségét vezeti le, amelyek a mindennapjaiban tovább élnek. Tovább görgeti őket anélkül, hogy megoldaná azokat. Ebben az esetben az álombéli feszültség levezetés nem jelent igazán megoldást é s arra kell törekednie, hogy nappal, szemtől szemben oldják meg a konfliktusaikat. Kivéve, persze, azokat az eseteket, amikor erre nem igazán van lehetőség, pl. egy „fafejű”, öntelt főnökkel szemben. Ilyenkor csak az marad, hogy legalább álmában jól beolvashasson neki…
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés