ELKÉSZÍTÉSE:
A padlizsánt megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd 3 mokkáskanálnyi sóval megszórjuk és 1 órára félretesszük. Utána vízzel leöblítjük és papírtörlõvel szárazra töröljük. 180 °C-ra (gáznál 4. fokozat) elõmelegített sütõben 2 evõkanálnyi felhevített olajon kissé megpirítjuk, majd papírtörölközõre fektetve leitatjuk és félretesszük. A maradék olajat serpenyõben felforrósítjuk, majd beletesszük a felaprított hagymát, a kimagvazott, felszeletelt paprikát, a zúzott fokhagymát és 5 percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a felszeletelt gombát, a kimagvazott, lehéjázott, feldarabolt paradicsomot, a cukrot, a fahéjat, a petrezselymet, valamint fél mokkáskanál sót és egy kevés borsot, majd ráöntjük a bort vagy a vizet. Lefedve fõzzük 10 percig, majd hozzáadjuk az elõre megfõzött lencsét, és levesszük az edényt a tûzrõl.
A padlizsánszeletek felét nagy hõálló edény aljára tesszük, majd a lencsés keveréket egyenletesen elosztva ráterítjük, végül a maradék padlizsánszeletekkel betakarjuk. A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, elkeverjük a liszttel, és 1 percig pirítjuk, majd a tûzrõl lehúzva fokozatosan beleöntjük a tejet. Ekkor visszatesszük a tûzre, és állandó kevergetés mellett 3-5 perc alatt sûrû mártássá fõzzük. A tûzrõl levéve a tojássárgájával simára keverjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjébõl kemény habot verünk, és óvatosan a mártáshoz keverjük.
Az így kapott besamelmártást ráöntjük a padlizsánra, tetejét reszelt sajttal megszórjuk, sütõben 3 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütõt és még10 percig (tálalásig) pihentetjük benne a muszakát. Petrezselyemmel díszítjük, salátával és kenyérrel kínáljuk.
|
kCal - 0 kJ / személy
|
|