A Brown Egyetem kutatói Dominique Michaud vezetésével egy több mint 500 ezer, tíz országból származó európai bevonásával készült tanulmány adatait elemezték. A felmérésbe bevont emberek részletes kérdőívet töltöttek ki egészségi állapotukról, étrendjükről, életvitelükről; állapotukat pedig átlagosan 8,5 évig követték nyomon.
A kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányuk szerint úgy találták, hogy a több kávét és teát fogyasztó emberek körében kisebb kockázattal alakult ki glióma, egyfajta agydaganat, az eltelt idő alatt, mint azok között, akik keveset vagy egyáltalán nem ittak ezen italokból.
A glióma elnevezésű, rosszindulatú agytumor viszonylag ritka, Európában például 100 ezer emberre évente 6-8 eset jut. Annak valószínűsége, hogy valakinél kialakul élete folyamán ez a betegség, kevesebb mint egy százalék.