2022. Július 04. hétfő
Kevésbé bíznak meg egy idegen akcentussal beszélő külföldiben az emberek, mivel nehezebben értik meg, amit mond – derítette ki egy amerikai kutatás.

A vizsgálat során arra kérték a résztvevőket, hogy ítéljék meg, melyik ember mond igazat: a külföldi akcentussal vagy az anyanyelven beszélő. A kísérlet során egyszerű állítások hangoztak el, mint például „A zsiráf hosszabb ideig kibírja víz nélkül, mint egy teve”. Bár ezeket a mondatokat egy kézikönyvből olvasták fel, mégis úgy vélték a résztvevők, hogy a külföldiek ritkábban mondtak igazat.

akcentus, hitelesség

Ráadásul minél erősebb volt az akcentus, annál alacsonyabb pontszámot kaptak. A tanulmányhoz létrehozott hitelesség skálán az angol anyanyelvű emberek 7,5 pontot értek el, míg az enyhe akcentussal beszélők 6,95-öt, és erősebb akcentussal az elért pontszám 6,84 volt.

„Az akcentus miatt az emberek nehezebben értik meg azt, amit egy nem anyanyelvi szinten beszélő ember mond. Összekeverik a nehéz megértést a mondottak hitelességével” – jegyezte meg egy sajtóközleményben Boaz Keysar, aki a Chicago Egyetem pszichológia professzora.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogyan látják a külföldieket, aminek napjainkban különösen nagy jelentősége van, mivel emberek milliói költöznek más országba, ahol nem az anyanyelvükön beszélnek. Ez befolyásolhatja egy személy hitelességét és ezzel együtt eredményességét álláskeresés közben, tanúskodásnál, riportoknál, és más hasonló helyzetben.


Forrás: Medipress
2010. 08. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés