
Az Oslo-i Egyetemen tibeti és bostoni kutatókkal együttműködve keresték az akné lehetséges okait. A kutatók 18-19 éves fiatalokkal töltettek ki kérdőívet étkezési és egyéb életmódbeli szokásaikról, mentális állapotukról és bőrük megítéléséről.

Az eredmények szerint a csúnya bőr kialakulását elősegíti a sok chips és csokoládé, valamint a kevés zöldség fogyasztása. A lányoknál összefüggést találtak arra nézve, hogy a friss, nyers zöldségek fogyasztása segíthet elkerülni az akné kialakulását, ami arra enged következtetni, hogy a glikémiás index alacsony szinten való tartása védőhatású.
Jon Anders Halvorsen, a kutatás vezetője szerint ugyan a az étrend összefüggött az akné kialakulásával, ez a kapcsolat már nem mutatkozott olyan erősnek, amikor olyan mentális tényezőket is figyelembe vettek, mint a depressziós vagy szorongásos tünetek. Szerinte a mentális problémák pattanáskiváltó szerepe hangsúlyosabbnak látszik, mint az étrend.
„További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy egyértelmű táplálkozási tanácsokkal tudjuk ellátni a kamaszokat, de vizsgálatunk talán ösztönzi a megelőzési lehetőségek keresését, illetve az akné megfelelő kezelését, ami által sok kamasznak válhat jobbá az élete” – összegzi Dr. Halvorsen.